Morgen werkoverleg NS-machinisten; gevolgen voor reizigers nog onduidelijk

ANP

Een aantal machinisten en conducteurs houdt morgen een werkoverleg voor de deur van het hoofdkantoor van NS in Utrecht. Betekent dit dat er morgen treinen uitvallen?

Waarschijnlijk valt het mee. Volgens het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK), de organisator van het werkoverleg, hebben de meeste deelnemers vrij genomen om erbij te kunnen zijn. Toch bestaat de kans dat enkele machinisten en conducteurs het werk neerleggen. "Als machinisten besluiten hun trein op Utrecht Centraal te laten staan om bij het werkoverleg te zijn, kunnen er treinen uitvallen", zegt Dick van der Meulen van het AMK.

NS kan niet inschatten of reizigers last krijgen van de actie. "We weten niet hoeveel collega's bij het werkoverleg willen zijn. We houden de vinger aan de pols", zegt een woordvoerder.

Variatie

De groep NS-medewerkers vindt dat er te weinig variatie zit in hun diensten. Van der Meulen: "machinisten en conducteurs rijden soms hele dagen dezelfde route." De nieuwe dienstregeling moest uitkomst bieden, maar de groep ziet weinig verandering. "Het duurt maar voort. Nu komen er tussen april en juni pas plannen op tafel om de situatie te verbeteren."

Een deel van de medewerkers maakt zich bovendien zorgen over de toename van het aantal regels en protocollen en het uitblijven van een tweede conducteur op treinen in het weekend.

De NS beaamt dat het dit jaar lastiger is om de conducteurs en machinisten meer variatie te bieden. "We rijden op minder lijnen dan in het verleden en er komen nieuwe treinen aan waar nog niet alle machinisten op mogen rijden." Volgens de woordvoerder is NS hierover in gesprek met de ondernemingsraad en de vakbonden. De bonden benadrukken dat ze niets met de actie van morgen te maken hebben.