Journalist (105) overleden die uitbraak WO II versloeg

Clare Hollingworth vierde in oktober haar 105de verjaardag in Hongkong AFP

De Britse oud-journalist Clare Hollingworth (105) is overleden. Zij bracht in september 1939 als eerste het nieuws dat de Duitse invasie in Polen was begonnen. Die inval was het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Hollingworth werkte in 1939 als beginnend verslaggever voor de Britse krant The Daily Telegraph. Ze werd in haar eerste week naar Polen gestuurd om vanuit daar verslag te doen van de gespannen verhoudingen in Europa. 

Toen ze voor een reportage in Duitsland moest zijn, zag ze onderweg hoe het Duitse leger langs de grens met Polen mobiliseerde. Ze zag onder meer tanks en andere gepantserde voertuigen staan. Terug in Polen schreef ze er voor de krant een verhaal over. Dat werd geplaatst, maar niet met haar naam erbij, omdat dat in die tijd niet gebruikelijk was.

Telefoon uit het raam

Drie dagen later, toen de invasie daadwerkelijk begon, belde ze daarover met Britse diplomaten en haar werkgever, maar die geloofden het nauwelijks. Om hen te overtuigen, hield Hollingworth haar telefoon uit het raam van haar slaapkamer in de stad Katowice, zodat het geluid van de voorbijrijdende militaire voertuigen ook aan de andere kant van de lijn te horen was.

Later versloeg ze voor verschillende Britse kranten conflicten in onder meer het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Vietnam. Sinds de jaren 70 woonde ze in Hongkong, waar ze ook overleed. Het nieuws over haar overlijden werd bekendgemaakt door de Foreign Correspondents Club in Hongkong.