Bridget Jones's Baby was de best bezochte film van 2016
NOS Nieuws

Nieuwe bioscoopzalen lokken nog meer mensen naar de film

Het aantal bioscoopbezoeken is het afgelopen jaar toegenomen. De Nederlandse filmtheaters ontvingen 3,7 procent meer bezoekers dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters.

In 2015 werd al gesproken van een topjaar, toen het aantal bioscoopbezoeken groeide tot bijna 33 miljoen, volgens de branche het hoogste cijfer sinds 1967. Afgelopen jaar nam het aantal bezoekers toe tot bijna 34,2 miljoen. Dit leverde de sector zo'n 287 miljoen euro op.

Volgens de verenigingen is de belangrijkste verklaring de bouw van nieuwe bioscopen. Zo kwamen er vijftig nieuwe filmzalen bij, met in totaal zo'n 9500 extra stoelen. Ook het succes van grote, internationale films speelt mee.

Voor de Nederlandse film was 2016 een minder goed jaar. Van de 34,2 miljoen bioscoopbezoekers, ging ruim 12 procent naar een Nederlandse film. In 2015 was dat meer: toen ging bijna 19 procent van het totaal aantal bezoekers naar een Nederlandse film.

De best scorende Nederlandse film was Soof 2, met iets meer dan een half miljoen bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl