Verdachten dakdrama Grolsch Veste niet langer vervolgd

Een ravage in de Grolsch Veste in Enschede na het instorten van een deel van het dak ANP

Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat een projectleider en een uitvoerder niet langer mogen worden vervolgd. De mannen waren direct of indirect betrokken bij het instorten van het dak van De Grolsch Veste in Enschede, waarbij twee doden vielen. Dat gebeurde in 2011. 

Gisteren meldde het hof dat een besluit over de vervolging van de twee verdachten volgende maand zou vallen, maar na een besloten behandeling is dat nu meteen gedaan, schrijft RTV Oost.

Bij het ongeval in De Grolsch Veste kwamen twee mensen om het leven en negen anderen raakten zwaargewond. Onderzoek naar het drama met het dak heeft aangetoond dat de dragende constructie voor de tribunes van het stadion van FC Twente niet deugde. 

Onderhandelingen

Het Openbaar Ministerie wilde naast de twee mannen ook een aantal betrokken bedrijven vervolgen. De uitkomsten van de onderhandelingen met die bedrijven hadden volgens justitie gevolgen voor de eventuele vervolging van de twee verdachten, waardoor de zaken tegen hen werden uitgesteld. 

Het gerechtshof vindt nu dat het OM niet duidelijk heeft kunnen maken waarom eventuele vervolging van de twee mannen afhankelijk is van die onderhandelingen en is daarom beëindigd. De zaken tegen de bedrijven gaan gewoon verder.

De twee verdachten vonden al lange tijd dat de zaak veel te lang duurt. Zij kunnen de mogelijke vervolging psychisch niet langer aan, zeggen ze.

Geschokt

Weduwe Violet Burgers heeft geschokt gereageerd op het besluit van het gerechtshof om de twee verdachten niet langer te vervolgen. Zij verloor haar man in 2011 bij het dakdrama. 

Burgers is vooral boos dat het Openbaar Ministerie haar niet persoonlijk informeerde, zegt ze tegen RTV Oost. Ze moest het nieuws via de media vernemen. "Dit is nieuws waar je al jaren naartoe werkt. En dan in een keer: bam. Ze hadden mij best een berichtje mogen sturen."