Oproep NOS: geef je mening over de politiek

Aangepast op
ANP

Over iets meer dan twee maanden kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer, en daarmee ook een nieuwe regering. De verkiezingsstrijd wordt spannend en uiteindelijk heeft de kiezer het voor het zeggen.

De NOS wil graag meer weten van de kiezer, van jou dus. Sinds de referenda over het Oekraïne-verdrag en de brexit én de overwinning van Donald Trump, wordt er veel gezegd en geschreven over onvrede, bezorgdheid of boosheid van een deel van de kiezers. Maar hoe zit dat nou precies?

32.000 reacties

Sinds zondagmiddag hebben al meer dan 32.000 mensen meegedaan aan het publieksonderzoek over de politiek, dat door de NOS en een aantal regionale omroepen is gestart. De vragen gaan over het gevoel van burgers over de politiek. Zijn ze inderdaad bezorgd over de toekomst, of boos op politici? Of helemaal niet? Wat zit ze dwars? En als het zo is dat politici niet meer worden vertrouwd, waardoor komt dat dan? Maar ook: wat is in ons land goed geregeld en moet zeker zo blijven? En wat moet er veranderen?

De reacties die tot dusverre zijn binnengekomen beslaan het complete politieke spectrum. Ongeveer een derde van de respondenten geeft aan nog niet te weten waarop ze gaan stemmen. Opvallend is wel dat tot nu toe veel meer mannen dan vrouwen meedoen aan het onderzoek.

Fantastisch dat zo veel mensen meedoen.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is erg blij met de grote respons. "Dit onderzoek is een van de middelen om meer voeling te krijgen met wat er leeft in het land", zegt hij. "Het is fantastisch dat zoveel mensen meedoen. Met de verkiezingen in aantocht helpt het ons daar nog beter over te berichten."

Doel van het publieksonderzoek is om een nog beter beeld te krijgen van wat er leeft onder de bevolking, ten behoeve van onze berichtgeving. Het is niet bedoeld als representatieve enquête.

De NOS doet dit publieksonderzoek samen met de regionale omroepen van Friesland, Drenthe, Utrecht, Zuid-Holland (RTV Rijnmond en Omroep West), Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De vragenlijst is ook op hun websites te vinden.