FIFA-voorzitter Gianni Infantino pleitte al in zijn campagne voor uitbreiding van het WK.
NOS VoetbalAangepast

FIFA breidt WK 2026 uit naar 48 landen

Wereldvoetbalbond FIFA breidt het aantal deelnemers aan het WK van 2026 uit naar 48 landen. Ze worden dan verdeeld over 16 poules met 3 teams.

Aan de komende twee WK's, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen nog 32 landen mee. Het is nog niet duidelijk hoe de extra plaatsen verdeeld worden over de continentale federaties. De UEFA vaardigt 13 teams af naar het WK in Rusland en hoopt er drie tickets bij te krijgen voor het WK van 2026.

Campagnebelofte

Voorzitter Gianni Infantino kwam tijdens zijn verkiezingscampagne met het plan om het WK uit te breiden. Volgens de Zwitser geeft dat niet alleen meer landen de kans mee te doen, maar is het ook financieel bijzonder aantrekkelijk. Naar schatting levert uitbreiding van het deelnemersveld de FIFA ongeveer een miljard euro extra inkomsten op.

Tijdens de campagne pleitte Infantino nog voor deelname van 40 landen, maar na zijn verkiezing kwam hij met het plan voor een nog grotere uitbreiding. Dat viel slecht bij de Europese clubs, die verenigd zijn in de ECA. Zij vinden het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld "onacceptabel" hoog en spraken zich daarom uit tegen uitbreiding. Het FIFA-bestuur had dinsdag echter weinig tijd nodig om unaniem akkoord te gaan.

Opzet WK met 48 landen

Opzet

Vermoedelijk gaan de nummers één en twee van iedere poule door naar de knock-outfase, die dan dus met 32 in plaats van de gebruikelijke zestien landen wordt gespeeld. Het betekent dat het aantal wedstrijden op het WK van 64 naar tachtig gaat. De twee landen die de finale halen, spelen net als in de huidige opzet zeven wedstrijden.

Aan het eerste WK voetbal in 1930 in Uruguay deden dertien landen mee. Tot en met het toernooi van 1978 was zestien landen gebruikelijk. Na vier WK's met 24 deelnemers mogen sinds 1998 aan ieder WK 32 landen meedoen.

Gastland nog niet bekend

Het is nog niet bekend wie het mega-WK van 2026, al omgedoopt tot het WK XL, mag organiseren. De Verenigde Staten worden genoemd als voornaamste kandidaat, mogelijk in combinatie met Mexico en Canada.

Landen uit Europa en Azië kunnen geen gastheer zijn van het toernooi. Een FIFA-regel sluit continenten uit die in de voorgaande twee edities een WK hebben georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl