Roman Herzog (2015)
NOS Nieuws

Duitse oud-president Roman Herzog (82) overleden

De Duitse oud-president Roman Herzog is na een lang ziekbed overleden, heeft het bureau van bondspresident Gauck in Berlijn bekendgemaakt. Herzog was president van Duitsland van 1994 tot 1999.

In een condoleanceboodschap aan de weduwe van Herzog noemt Gauck de overledene een markante persoonlijkheid die belangrijk is geweest voor de zelfkennis van Duitsers in het toen nog jonge herenigde Duitsland, en iemand die de onderlinge verbondenheid wist te versterken.

Naar Berlijn

De Beierse çhristen-democraat Herzog was de hoogste rechter van het land toen hij in 1994, vier jaar na de hereniging van Duitsland, tot president werd gekozen. Hij stelde direct een symbolische daad door zich niet in de toenmalige regeringszetel Bonn, maar direct in de nieuwe hoofdstad Berlijn te vestigen, vijf jaar voordat de regering die overstap maakte.

Herzog trok fel van leer tegen het wijdverbreide gevoel van verlamming en stagnatie, als gevolg van een door tegenslag geteisterde economie en de hoge werkloosheid. Hij wees erop dat de Duitsers afstand moesten doen van een deel van hun verworven rechten om de arbeidsmarkt weer veerkrachtig te maken.

"Iedereen moet offers brengen, iedereen moet meedoen", zei hij in zijn vermaarde afscheidstoespraak in 1999, waarin hij ook de contouren schetste van het nieuwe Duitsland als economisch machtige staat in Midden-Europa.

Ondanks zijn sterk gegroeide populariteit zag Herzog af van een tweede termijn als president. Hij bleef actief in bestuursfuncties en adviseerde in overheidsvraagstukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl