Trump Daily dinsdag 10 januari

tijd van publicatie Aangepast
NOS
Geschreven door
Arjen van der Horst
Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Good morning, uit een bitterkoud en besneeuwd Washington DC (het is hier -10 graden!)

- Een belangrijke dag voor Donald Trump. De aanstaande president wil een vliegende start maken met zijn nieuwe kabinet, maar eerst moet de Senaat alle benoemingen goedkeuren. Vandaag beginnen de eerste hoorzittingen. Hier een overzicht van alle hoorzittingen van deze week. 

- De beoogde minister van Justitie, Jeff Sessions, is als eerste aan de beurt. Zijn sessie begint om 15.30 uur Nederlandse tijd. Voor de liefhebbers: dat is hier live te volgen.

- Sessions is meteen een van de meest omstreden kandidaten vanwege racistische uitspraken in het verleden en zijn harde standpunten over immigratie en strafrecht. Hij was een van de meest conservatieve senatoren op Capitol Hill en staat te boek als een onvervalste law & order man.

Jeff Sessions Reuters

- Minder omstreden is de voordracht van John Kelly, de beoogd minister voor Veiligheid. Kelly is een oud-generaal en zal onder meer belast zijn met de bewaking van de grenzen en de bestrijding van terrorisme op Amerikaanse bodem. De hoorzitting begint om 21.30 uur Nederlandse tijd en is hier te volgen. 

- Obama was er helemaal klaar voor. Na 20 januari zou hij een lange vakantie nemen en langzaam in de anonimiteit verdwijnen, terwijl z’n goede vriendin Hillary zijn politieke erfenis zou veiligstellen (cue: krassende pick-up naald). Niets van dat alles is gebeurd, natuurlijk, en dat heeft Obama’s pensioenplannen op zijn kop gezet. Na de inauguratie van Trump zal Obama een veel actievere publieke rol gaan spelen dan hij oorspronkelijk voor ogen had.

- Obama’s grote afscheidsspeech vandaag in Chicago geldt wat dat betreft als slotakkoord én startschot. Obama zal uitgebreid terugblikken op acht jaar presidentschap, maar grijpt de toespraak ook aan om het lange gevecht te beginnen om zijn politieke nalatenschap te redden. Voor de liefhebbers (en nachtbrakers): Obama’s speech begint om 03.00 uur ‘s nachts Nederlandse tijd.

- De Affordable Care Act, ofwel Obamacare, geldt uiteraard als Obama’s binnenlandse kroonjuweel. De Republikeinen hebben de eerste stappen al ondernomen om de zorgwet te slopen. Straks in het NOS Radio 1 Journaal en later vandaag in Nieuwsuur zenden we uitgebreide reportages uit over Obamacare.

De nieuwe topadviseur van Donald Trump Jared Kushner en Trumps dochter Ivanka, die met hem is getrouwd Reuters

- It’s official! Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner als topadviseur in het Witte Huis aangesteld. Wie is deze stille kracht achter Trump? New York Magazine schreef een diepgaand portret.

- Maar Kushner heeft wellicht wel een probleempje. Het is in het verleden vaker voorgekomen dat presidenten familieleden in dienst namen. Maar na de prominente rol die Robert Kennedy kreeg in het Witte Huis van broertje John F., werd de anti-nepotismewet in Amerika aangescherpt (en die geldt ook voor schoonzonen).

That’s all folks!

Tot morgen. 

STER Reclame