President Poetin en president Obama ontmoeten elkaar bij de G20-top in september
NOS NieuwsAangepast

Regering Obama legt weer sancties op aan Russen

In de laatste elf dagen van zijn presidentschap heeft Obama nog sancties opgelegd aan vijf Russen, meldt de BBC. Onder hen zijn twee verdachten van de moord op Alexander Litvinenko, die in 2006 werd vergiftigd.

De vijf mensen die door de VS op een zwarte lijst zijn gezet, zijn Aleksandr Bastrykin, Gennadi Plaksin, Stanislav Gordijevski, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen. Zij mogen niet meer naar de VS reizen.

Loegovoj en Kovtoen worden verdacht van het vergiftigen van Litvinenko. De mannen ontkennen hun betrokkenheid bij de moord. Uitlevering van de twee Russen aan het Verenigd Koninkrijk is nog niet gelukt.

Bastrykin (hoofd van het Onderzoekscomité van Rusland), Plaksin (voormalig directeur van de Universal Savings Bank) en Gordijevski (voormalig spion) zouden betrokken zijn bij het geheim houden van de dood van de advocaat Sergej Magnitsky. Die stierf in een Russische gevangeniscel, nadat hij een omvangrijke fraude aan het licht had gebracht.

Litvinenko op zijn sterfbed

De nieuwe sancties komen in een tijd waarin de relatie tussen de VS en Rusland al erg gespannen is. Vorige maand werden er door de VS al sancties opgelegd tegen de Russische inlichtingendienst FSB en de militaire inlichtingendienst GRU.

Ook werden 35 Russische diplomaten en hun families het land uit gezet. Die sancties waren een reactie op het hacken van computers van de Democratische Partij en andere politieke organisaties tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben de nieuwe sancties van vandaag tegen de Russen niets te maken met de hack, maar vallen ze onder een wet uit 2012 die het schenden van mensenrechten straft.

Dit zou voorlopig de laatste keer kunnen zijn dat er Amerikaanse sancties tegen Rusland worden opgelegd. Volgende week vrijdag wordt Donald Trump beëdigd. De nieuwe president wil de banden met Rusland juist verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl