Een nikab
NOS NieuwsAangepast

Per direct verbod op maken en verkopen boerka in Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

In Marokko mogen geen boerka's meer worden verkocht of gemaakt en ook geen nikabs, die alleen de ogen vrijlaten. Dat is bepaald met een maatregel van het ministerie van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De maatregel, die voor het land als een grote verrassing kwam, is onmiddellijk van kracht geworden.

Volgens de autoriteiten is het een maatregel in het kader van de veiligheid, maar wat daarmee precies wordt bedoeld, blijft onduidelijk. Ook rijst de vraag of het verbod op productie en verkoop een aanwijzing is dat er een totaalverbod komt. Vrouwen in Marokko mogen nu wel een boerka dragen.

Medewerkers van het ministerie zijn langs verkooppunten en naaiateliers gegaan om het verbod schriftelijk en mondeling aan te kondigen.

Het aantal boerka- en nikabdraagsters groeit de laatste jaren in Marokko. Hoewel het een overwegend islamitisch land is, worden die vrouwen regelmatig gezien als extreem in hun religieuze opvattingen.

Boerkini

Tieners of jonge vrouwen die kiezen voor een gezichtsbedekkend gewaad doen dat vaak tegen de zin van hun ouders in.

Het is niet het eerste kledingverbod in Marokko. In de zomer laait steeds weer de discussie op over het boerkiniverbod dat in sommige privézwembaden geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl