De dag van editor Job ter Burg: twee Golden Globes én een première

Editor Job ter Burg bij de première van Brimstone NOS

Het is een bizarre dag voor film-editor Job ter Burg. Vannacht won de film Elle, waar Ter Burg aan meewerkte, twee Golden Globes en vanavond ging in Amsterdam de Nederlands-Amerikaanse film Brimstone in première. Ook bij die film is Ter Burg betrokken als editor.

"Ik zit nog een beetje in een roes. Het is een rare dag, maar wel een heel leuke", zegt Ter Burg op de rode loper. "Ik ben al sinds gisterochtend elf uur wakker. Toen we vannacht die eerste Globe wonnen, kon ik al niet meer slapen. Toen wonnen we ook nog een tweede. En nu dan eindelijk de première van Brimstone. Het is één grote roes van vrolijkheid."

Elle van regisseur Paul Verhoeven gaat over een vrouw die verkracht wordt en vervolgens wraak neemt. In Brimstone, geregisseerd door Martin Koolhoven, wordt het leven van een vrouw gedomineerd door een gedemoniseerde dominee. Ter Burg ziet de overeenkomsten. "Het zijn beide films met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage. Beide vrouwen weigeren de slachtofferrol te accepteren. Het is bijzonder dat deze films in korte tijd allebei voor het voetlicht komen."

Waaraan kunnen we zien dat jij de editor bent van deze films?

Toch vindt de editor niet dat hij op beide films heel duidelijk zijn stempel heeft gedrukt. "Zo zie ik dat niet. Als editor is het mijn taak om alles wat op de set gedraaid is, samen te brengen tot wat het beste werkt voor de film. Het gaat er niet om wat voor míj het beste werkt."

Met twee Golden Globes voor Elle in zijn achterzak gaat vanavond toch alle aandacht uit naar Brimstone. "Het is een heftige en emotionele film. Bij de previews merkte ik dat de film iets deed met de mensen die hem zagen. Ik hoop dat de heftigheid ervan de mensen niet tegenhoudt om de film te gaan bekijken. Die heftigheid is er juist om het verhaal op een bijzondere manier te vertellen."

Het maken van Brimstone was een lange reis, maar het was het waard.

Regisseur Martin Koolhoven

Dat wordt even later bevestigd door regisseur Martin Koolhoven. "Je komt er niet ongeschonden uit. Het is geen film voor watjes."

Koolhoven maakte eerder onder meer Het Zuiden (2004) en Oorlogswinter (2008). De western-thriller Brimstone is zijn eerste Engelstalige film. "Ik houd van westerns", zegt Koolhoven. "Ik heb er veel gezien en veel research naar gedaan. Het kwam als een soort een tweede natuur."

Het duurde zeven jaar om de film te maken. "Het was een moeilijke film. Het duurde al drieënhalf jaar om alleen het scenario te schrijven. Dan moet je nog beginnen met opnemen. Dan kom je al snel aan zeven jaar." Hij is tevreden met het resultaat. "Het moest een spannende film worden met veel plotwendingen. Ik wilde een hoog niveau. Het was een lange reis, maar het was het waard."

Aan de borrel

Iets verderop poseert de 14-jarige Emilia Jones, een van de hoofdrolspelers van de film, voor de fotografen. De film zelf mag ze van de Kijkwijzer niet zien omdat de Britse actrice nog geen 16 is.

"Ik vind dat een beetje onzin", zegt Koolhoven. "Zij heeft alles meegemaakt en ze weet wat echt is en wat niet. Maar ik snap ook dat het lastig is om een uitzondering te maken. Ze moet nu maar een flinke borrel nemen aan de bar."

Zwarte loper

De NOS was live bij de 'zwarte loper' via een stream op Facebook. Terugkijken kan hier.