Humphrey Schurman, de advocaat van de rappers die in Suriname in de cel zitten
NOS NieuwsAangepast

Surinaamse rechter beslist morgen over vrijlating rappers SFB

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De rechter-commissaris in Suriname besluit morgen of twee van de drie bandleden van de Haagse rapgroep SFB die verdacht worden van seks met een minderjarige op vrije voeten komen. Dat gebeurt om 16.00 uur Nederlandse tijd. Het besluit van de rechter werd eigenlijk vandaag al verwacht.

De advocaten van de rappers en het Openbaar Ministerie hebben vanmorgen bij de rechter-commissaris hun verhaal kunnen doen. De muzikanten zitten al bijna twee weken in de cel omdat ze in 2015 seks zouden hebben gehad met een minderjarig meisje en daarvan een video zouden hebben verspreid.

Flinterdun

KM, de artiestennaam van één van de bandleden, heeft toegegeven dat hij iets heeft gehad met het meisje dat toen 15 was. Zelf was hij toen 17. Hij ontkent dat de twee anderen erbij betrokken waren.

De advocaat van de rappers, Humprey Schurman, heeft vrijdag om vrijlating gevraagd van die twee bandleden omdat hij het bewijs tegen hen "flinterdun" vindt. Volgens Schurman wordt op zeer korte termijn ook de vrijlating gevraagd van KM. Over de gronden daarvoor wil de raadsman nog niets zeggen. Wel wil hij kwijt dat er geen sprake is geweest van verkrachting of misbruik.

Geen criminelen

De ouders van KM beschreven de vrijpartij als een "puberfeestje van twee kinderen die nog veel over het leven moeten leren". Van dwang of kindermisbruik is volgens hen geen sprake geweest. “Het effect van wat er nu gebeurt kan heel negatief zijn", zei de moeder van KM. “De jongens zijn artiesten, geen criminelen. Maar zo worden ze wel behandeld.”

Ze wil in dit stadium niet ingaan op een mogelijke vrijlating. Wel is ze blij dat de zaak van haar zoon waarschijnlijk snel wordt behandeld. "De rechter moet nog beslissen, maar het zou natuurlijk geweldig zijn als we binnenkort met alle drie jongens naar Nederland kunnen terugvliegen."

Diep dal

Advocaat Schurman zegt dat het uitgangspunt van het Openbaar Ministerie en dat van de advocaten van de rappers hetzelfde is. "We zijn allebei voor bescherming van minderjarigen. Alleen is ons uitgangspunt breder: wij willen verder kijken dan alleen de seksuele handelingen. Wij benadrukken de context waarin het allemaal is gebeurd en we kijken naar de sociale en maatschappelijke gevolgen voor álle betrokkenen."

Ook het meisje en haar moeder willen graag dat de zaak wordt stopgezet en de jongens vrijkomen. "We zijn sinds het opduiken van het filmpje op internet door een heel diep dal gegaan", zei de moeder van het meisje eerder tegen de NOS. "We willen het nu echt graag achter ons laten en doorgaan met ons leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl