Ook FIFA roept Ronaldo uit tot Voetballer van het Jaar

Aangepast
Cristiano Ronaldo in zijn nopjes met zijn FIFA Award Reuters

Cristiano Ronaldo is op het FIFA-gala in Zürich gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. De bij Real Madrid spelende Portugees liet beide andere topgegadigden, de Argentijn Lionel Messi van Barcelona en de Fransman Antoine Griezmann van Atlético Madrid, ruim achter zich. 

Het was voor de vierde keer dat de FIFA Ronaldo, die volgende maand zijn 32ste verjaardag viert, uitriep tot beste voetballer ter wereld. Eerder gebeurde dat in 2008, 2013, 2014.

De afgelopen zes jaar organiseerde de wereldvoetbalbond de verkiezing samen met het tijdschrift France Football. Na onenigheid tussen beide partijen besloot het voetbalblad de regie weer zelf ter hand te nemen. Een kleine maand geleden kwam de Ballon d'Or, die de Fransen sinds 1956 uitloven, ook al in handen van Ronaldo

Niet blind

Ronaldo, die de opvolger werd van vijfvoudig winnaar Messi, dankte de uitverkiezing aan zijn inbreng bij de successen van Real Madrid en het Portugese nationale elftal. Aan zijn hand won de Spaanse club voor de elfde keer de Champions League, terwijl Portugal verrassend de Europese titel veroverde.

"Het jaar 2016 was het beste in mijn carrière. Dat ik deze trofee win, bewijst dat de mensen die naar voetbal kijken niet blind zijn", aldus de zelfbewuste winnaar, die bijna 35 procent van de stemmen achter zich.

Er mocht dit jaar gestemd worden door de bondscoaches, de aanvoerders van de nationale ploegen, een selectie van journalisten en - voor het eerst - de voetbalfans. Elke groep, die kon kiezen uit 23 uitverkoren spelers, telde voor een kwart mee in het eindresultaat.

Bekijk hier wie op wie heeft gestemd (.pdf). 

De Amerikaanse Carli Lloyd tijdens haar dankwoord op het FIFA-gala AFP

Carli Lloyd werd net als vorig jaar uitgeroepen tot beste speelster. De 34-jarige Amerikaanse, die met het nationale elftal op de Olympische Spelen in Rio de Janiero niet verder kwam dan de kwartfinales, kreeg - zichtbaar tot haar eigen verrassing - de voorkeur boven de Duitse olympisch kampioene Melanie Behringer en de Braziliaanse Marta. 

Ranieri beste coach 

De prijs voor de beste coach ging naar Claudio Ranieri. De 65-jarige Italiaan zorgde in Engeland voor een enorme stunt door het vooraf tot de degradatiekandidaten gerekende Leicester City naar de landstitel te leiden. Die prestatie werd hoger aangeslagen dan die van Fernando Santos (bondscoach van Portugal) en Zinedine Zidane (Real Madrid).

Leicester-coach Claudio Ranieri krijgt zijn FIFA-prijs uit handen van Diego Maradona Reuters

De Duitse Silvia Neid werd voor de derde keer in haar loopbaan gekozen tot beste vrouwelijke trainer. Ze loodste afgelopen zomer de nationale ploeg van Duitsland naar olympisch goud. Na het toernooi in Rio de Janeiro trad de 52-jarige Neid terug als bondscoach.

Spectaculaire vrije trap

De Puskas Award voor het mooiste doelpunt van het jaar belandde in de handen van Faiz Subri. De bedeesde Maleisiër kwam daarmee in een rijtje bij vorige winnaars als Cristiano Ronaldo, Neymar, Zlatan Ibrahimovic en James Rodriguez. 

Subri, speler van Penang, schoot in de wedstrijd tegen Pahang om de Maleisische Supercup raak met een spectaculaire vrije trap vanaf 32 meter. Hij gaf de bal een effect mee dat de doelman volledig verraste en op het verkeerde been zette.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De drie genomineerde treffers voor de Puskas Award
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

FIFA Wereldvoetballer van het Jaar sinds beginjaar 1991

EersteTweedeDerde
2016Cristiano RonaldoLionel MessiAntione Griezmann
2015Lionel MessiCristiano RonaldoNeymar
2014Cristiano RonaldoLionel MessiManuel Neuer
2013Cristiano RonaldoLionel MessiFranck Ribéry
2012Lionel Messi Cristiano RonaldoAndrés Iniesta
2011Lionel MessiCristiano RonaldoXavi
2010Lionel MessiAndrés IniestaXavi
2009Lionel MessiCristiano RonaldoXavi
2008Cristiano RonaldoLionel MessiFernando Torres
2007KakáLionel MessiCristiano Ronaldo
2006Fabio CannavaroZinedine ZidaneRonaldinho
2005RonaldinhoFrank LampardSamuel Eto'o
2004RonaldinhoThierry HenryAndrej Sjevtsjenko
2003Zinedine ZidaneThierry HenryRonaldo
2002RonaldoOliver KahnZinedine Zidane
2001Luís FigoDavid BeckhamRaúl
2000Zinedine ZidaneLuís FigoRivaldo
1999RivaldoDavid BeckhamGabriel Batistuta
1998Zinedine ZidaneRonaldoDavor Suker
1997RonaldoRoberto CarlosDennis Bergkamp
1996RonaldoGeorge WeahAlan Shearer
1995George WeahPaolo MaldiniJürgen Klinsmann
1994RomarioChristo StoitsjkovRoberto Baggio
1993Roberto BaggioRomarioDennis Bergkamp
1992Marco van BastenChristo StoitsjkovThomas Hässler
1991Lothar MatthäusJean-Pierre PapinGary Lineker

STER Reclame