Dyab Abou Jahjah bij de presentatie van zijn boek in de Balie in Amsterdam, november 2016
NOS NieuwsAangepast

Krant ontslaat Abou Jahjah na verdedigen aanslag Jeruzalem

De Belgische krant De Standaard stopt na drie jaar met de column van activist Dyab Abou Jahjah. Aanleiding is een bericht op Facebook waarin Abou Jahjah de recente aanslag in Jeruzalem verdedigt. Vier militairen kwamen om het leven nadat een truck met een Palestijnse bestuurder met opzet op hen in was gereden.

In zijn mededeling op het sociale medium zegt Abou Jahjah over die aanslag: "By any means necessary! #FreePalestine", een verwijzing naar de speech van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X uit 1964. Daarna legt de columnist uit dat volgens hem een aanval op militairen in bezet gebied geen terrorisme is: "Het is een wet."

'Buiten de grenzen'

Volgens De Standaard plaatst Abou Jahjah zich met zijn uitspraken buiten de grenzen van het debat dat de krant op zijn eigen platformen wil voeren. "Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid", schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven.

'Hypocriet'

Dyab Abou Jahjah heeft via de sociale media op zijn gedwongen vertrek gereageerd: "Ik werd net ontslagen door De Standaard omdat ik voor gerechtigheid stond en voor het recht van onderdrukte mensen om de bezetting te weerstaan. Dank u voor de herinnering aan de wijze waarop deze wereld hypocriet is."

AEL

Abou Jahjah is oprichter van de Arabisch-Europese Liga, die zich profileert als hoeder van de Arabisch-islamitische identiteit. De groep komt op voor de belangen van Arabische immigranten, behoud van eigen cultuur en islamitische feestdagen. Omstreden is de steun van de AEL voor de ontmanteling van de staat Israël.

Ophef in Nederland

In Nederland ontstond eerder commotie over Abou Jahjah toen bekend werd dat uitgeverij De Bezige Bij zijn boek Pleidooi voor radicalisering ging uitgeven. Verschillende auteurs stapten op, onder wie Jessica Durlacher en Tommy Wierenga.

Ook was er vooraf ophef over zijn optreden bij het televisieprogramma Zomergasten van de VPRO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl