ANP

Anicka van Emden heeft een punt gezet achter haar judocarrière. "Mijn gevoel zegt al een tijdje dat de cirkel rond is nu mijn olympische droom werkelijkheid is geworden", zegt de 30-jarige judoka op haar eigen website.

Van Emden veroverde vorig jaar als enige Nederlandse judoka een olympische medaille. Ze greep in Rio de Janeiro brons in de klasse tot 63 kilogram. Mede door dat succes kan ze naar eigen zeggen met een gerust hart stoppen. "Eigenlijk was het geen hele moeilijke beslissing, maar ik heb mezelf de tijd gegeven om van gedachten te veranderen."

Van Emden noemt de periode die aan het olympisch eremetaal vooraf ging een mooie reis. In 2008 was ze bij de Olympische Spelen van Peking sparringpartner en in 2012 mocht ze tot haar grote teleurstelling niet naar Londen, omdat de judobond de voorkeur gaf aan Elisabeth Willeboordse. Uiteindelijk werd in 2016 het lange wachten beloond. Na het duel om brons in Rio judode Van Emden geen partij meer.

Brons, brons en nog eens brons

Brons is sowieso de kleur die bij Van Emden past. Ze werd in 2011 en 2013 derde bij de wereldkampioenschappen en ook pakte ze twee keer brons bij de Europese titelstrijd. In 2011 haalde ze de finale van de EK, maar daarin verloor ze van de Française Gevrise Emane.

Gevoel en verstand Van Emden zeggen: dit is het moment

Bang voor het zwarte gat is ze niet. "Ik heb mijn werk in het ziekenhuis (ze is radiologisch laborante), waar ik nu meer uren kan gaan maken. En ik blijf sowieso betrokken bij de topsport als voorzitter van de atletencommissie van de judobond."

STER reclame