FNV komt binnenkort met voorstel flexibele AOW

Bouwvakkers zijn vaak op hun 60ste lichamelijk versleten. ANP

Vakbond FNV presenteert binnenkort een nieuw voorstel om tot een goede flexibele AOW te komen. De bond onderschrijft de conclusie van PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius, vanochtend in Trouw, dat het pensioenakkoord van 2011 mensen met zware beroepen moest ontzien, maar dat veel van die maatregelen nooit zijn doorgevoerd.

Jongerius was toen vakbondsvoorzitter en zette mede haar handtekening onder het akkoord met werkgevers en kabinet. Zwaarbelaste stratenmakers, bouwvakkers en metaalwerkers op leeftijd zouden worden ontzien.

"Alleen de verhoging van de AOW-leeftijd is doorgezet, voor de rest is er weinig van terechtgekomen", aldus Jongerius. Volgens de FNV is alleen "een karige compensatie" doorgevoerd om het AOW-gat te dichten voor bijvoorbeeld militairen en brandweerlieden. "Dat is natuurlijk veel te weinig. Daarom ons nieuwe voorstel volgende maand", aldus een woordvoerder.

Waarom veel afspraken niet zijn nagekomen, weet de woordvoerder wel. "De politiek vindt het allemaal te duur. Het kost - door de toenemende vergrijzing - natuurlijk heel veel geld. Blijkbaar was dat voor de politiek een reden om er toch geen vaart achter te zetten." Volgens de FNV is de flexibele AOW een hot item. "Het is nu eenmaal zo dat veel mensen in de bouw of in andere zware beroepen, op hun 60ste al versleten zijn. Dan kun je niet zeggen: u moet doorwerken tot 67."