Paul Verhoeven met zijn Golden Globe voor Elle
NOS NieuwsAangepast

Paul Verhoevens Elle wint twee Golden Globes

De Frans-Duitse film Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft twee Golden Globes gewonnen. De prijzen voor beste buitenlandse film en beste actrice (Isabelle Huppert) werden vannacht uitgereikt tijdens de Golden Globe Awards in Los Angeles.

In zijn dankwoord op de eerste prijs reageerde Verhoeven verrast: "De hoofdpersoon nodigt niet echt uit tot medelijden. Daarom bedank ik de leden van de Hollywood Foreign Press Association voor hun ruimdenkendheid", zei de Nederlandse regisseur.

Paul Verhoeven wint Golden Globe

Elle gaat over een verkrachting van een vrouw die daarna wraak neemt, en is gebaseerd op de roman Oh. De film was de Franse inzending voor de Oscars, maar viel af in de voorrondes.

Lovende woorden

Verhoeven sloot zijn speech af met lovende woorden voor Isabelle Huppert, die de hoofdrol vertolkt in de film. "Het was geweldig om met haar te werken. (...) Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je."

Paul Verhoeven verklaart zijn liefde aan Isabelle Huppert

Andere genomineerden voor beste buitenlandse film waren Neruda (Chili), Toni Erdmann (Duitsland), Divines (Frankrijk) en The Salesman (Iran/Frankrijk).

Dankwoord

Later ontving Huppert haar prijs voor beste actrice in een dramafilm. "Wauw, mijn hart bonkt", begon Huppert haar speech. Ze bedankte Verhoeven. "Bedankt Paul, voor wie je bent en dat je mij laat zijn wie ik ben."

De uitreiking begon een beetje stroef met een kapotte autocue, maar dat was geen voorbode voor de rest van de awards. "De enige plek waar de popular vote wel nog telt...", begon presentator Jimmy Fallon het optreden lachend. Hij verwees daarmee naar de presidentsverkiezingen, waarbij Trump won terwijl Clinton de meeste stemmen (popular vote) kreeg.

De presentator maakte speciaal voor de uitreiking een parodie op de musicalfilm La La Land, waarin meerdere zingende sterren te zien waren. Fallon werkte drie maanden aan de compilatie, die voor de show werd uitgezonden.

Winnaar van de avond

La La Land won een recordaantal prijzen: de film was genomineerd in zeven categorieën en won deze ook allemaal. La La Land werd niet alleen uitgeroepen tot beste (musical)film, maar won ook beste regisseur en beste scenario (Damien Chazelle), beste actrice (Emma Stone), beste acteur (Ryan Gosling) en beste componist en filmmuziek. Gosling droeg zijn prijs op aan de overleden broer van zijn vrouw Eva Mendes.

De cast van La La Land

Ook de serie The People vs OJ Simpson: American Crime Story was populair. De serie won de Golden Globe voor beste miniserie, en hoofdrolspeelster Sarah Paulson won een award voor haar vertolking van officier van justitie Marcia Clark. De beste dramaserie was The Crown en ook The Crown-actrice Claire Foy kreeg een Golden Globe voor beste actrice in een dramaserie.

De award voor beste animatiefilm ging naar Zootopia. Beste dramafilm werd Moonlight.

Herdenking

Naast een aantal Donald Trump-grapjes was er ook tijd voor serieuze dingen: Carrie Fisher en Debbie Reynolds werden herdacht met een compilatie van scènes uit hun films. De dochter en moeder overleden eind december, een dag na elkaar.

De speech van actrice Meryl Streep gooide hoge ogen. Streep kreeg de Cecil B. DeMille-Award voor haar bijdrage aan de entertainmentwereld. Ze nam de prijs geëmotioneerd aan en probeerde zonder stem 'bedankt' te zeggen.

Uiteindelijk sprak ze over Donald Trump en noemde hem respectloos. "Oneerbiedigheid nodigt uit tot het krijgen van geen respect", zei ze. Ook sprak ze nog over culturele diversiteit en het beschermen van journalisten. "Want die hebben we de komende tijd nodig."

  • AFP
    Justin Timberlake en Jessica Biel op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Actrice Lily Collins op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Actrice Drew Barrymore op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Anna Elisabet Eberstein en acteur Hugh Grant op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Actrice Mandy Moore op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Actrice Michelle Williams op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Actrice Amy Adams en acteur Jeremy Renner op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Acteurs Caleb McLaughlin, Finn Wolfhard, Noah Schnapp en Gaten Matarazzo
  • AFP
    Model Heidi Klum op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Actrice Brie Larson op de rode loper bij de Golden Globes
  • AFP
    Marco Perego en actrice Zoe Saldana op de rode loper bij de Golden Globes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl