Een Israëlische militair is emotioneel na de aanslag in Jeruzalem Hollandse Hoogte

Israël heeft de naam onthuld van de man die vanmiddag in Jeruzalem met zijn truck inreed op Israëlische militairen. Vier militairen, onder wie drie vrouwen, kwamen daarbij om het leven. Zeventien militairen raakten gewond. 

De militairen waren zojuist uit een bus gestapt toen ze werden overreden. Toen hij met zijn truck omkeerde om nogmaals toe te slaan, werd de chauffeur achter het stuur doodgeschoten.

Sloop huis dader

De dader is de 28-jarige Fadi Qunbar uit Oost-Jeruzalem. Volgens buren was Qunbar een aanhanger van een ultra-conservatieve stroming in de islam, maar had hij geen banden met militante groeperingen. 

Overeenkomstig de nieuwe regels wordt het lichaam van Qunbar niet aan de familie teruggegeven. Het Israëlische veiligheidskabinet heeft al besloten dat zijn huis met de grond gelijk wordt gemaakt. 

De politie heeft vijf buurtgenoten en vier familieleden van Qunbar gearresteerd op beschuldiging van medeplichtigheid of medeweten van de aanslag.

Netanyahu

Premier Netanyahu was kort na de aanslag ter plaatse in Jeruzalem. Hij zei dat er sterke aanwijzingen zijn dat de dader banden heeft met IS. Een bewijs daarvoor verstrekte hij niet.

De aanslag op Israëlische militairen was de ernstigste in maanden en komt op een moment dat de spanningen in Israël oplopen. Palestijnen hebben gewaarschuwd voor ernstige gevolgen als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur zich in Jeruzalem vestigt, in plaats van in Tel Aviv.

Bovendien is in Israël met onbegrip gereageerd op de schuldigverklaring van de Israëlische militair die vorig jaar een gewonde en uitgeschakelde Palestijnse aanslagpleger door zijn hoofd had geschoten.

STER reclame