ANP

Helemaal opgegaan in de eerste sneeuw van het nieuwe jaar en daardoor niets meegekregen van het nieuws? Of heb je het hele weekend alleen maar schaatsen gekeken? Wij hebben de belangrijkste nieuwsverhalen van het weekend op een rij gezet.

Zaterdag

Zeker 350 ongelukken op spekgladde wegen

Zaterdagochtend gebeuren er honderden ongelukken op de wegen vanwege sneeuw en ijzel. Een automobilist uit het Gelderse Ochten komt om het leven bij een ongeluk, verder vallen er alleen gewonden.

Veel ongelukken door gladheid

Aan het eind van de nacht beginnen de problemen in het westen van het land, later op de dag breidt de gladheid zich uit naar onder meer Utrecht, Noord-Brabant en Friesland. Ook het treinverkeer heeft last van het weer. Op een paar trajecten rijden geen of minder treinen door ijzel aan de bovenleiding. De NS zet op de meeste plekken bussen in. Op Schiphol worden zo'n dertig vluchten geannuleerd. Veel andere vluchten lopen tot drie kwartier vertraging op.

Ook in de rest van Europa zorgt winters weer voor problemen. In Polen, Bulgarije en Italië vriezen mensen dood. In Moskou wordt het min dertig.

Honderden huishoudens in Ede in de kou

Uitgerekend met deze kou zijn zo'n 500 woningen in Ede zonder centrale verwarming en warm water komen te zitten. De oorzaak is een lek waardoor water in een gasleiding terechtgekomen is. Stroom is er wel.

Werkzaamheden aan de gasleiding in Ede NOS

Netbeheerder Liander heeft zondagavond in de eerste woningen de gasdruk weer langzaam opgevoerd. Monteurs controleren of het goed gaat. Het is de bedoeling dat maandagochtend om 08.00 uur alle gedupeerden weer zijn aangesloten op het gasnet. 

Autobom in Syrische stad Azaz doodt meer dan veertig mensen

Bij een aanslag met een autobom in de Syrische stad Azaz vallen zeker 43 doden. Tientallen mensen raken gewond. De bom explodeert op een drukke markt in het centrum van de stad. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Azaz ligt in het noordwesten van Syrië, aan de grens met Turkije. In de stad is de afgelopen maanden fel gevochten. De stad is nu in handen van Syrische rebellen, gesteund door het Turkse leger.

Weergaloze Wüst wint vijfde Europese allroundtitel

Op zaterdag worden ook de eerste schaatsprijzen verdeeld op het EK sprint en het EK allround in Thialf en Heerenveen. Er is Nederlands succes: Ireen Wüst wordt voor de vijfde keer Europees kampioene allround en bij de mannen wint Kai Verbij het EK sprint.

Wüst geniet van vijfde Europese titel

In de avond wordt er geschoten op het parkeerterrein bij het stadion. Bert Jonker, directeur van ingenieursbureau Clafis en hoofdsponsor van de schaatsploeg van onder anderen Jorrit Bergsma, wordt in zijn hand geschoten. Volgens de politie is er vermoedelijk sprake van een zakelijk conflict. De politie weet e naam van de vermoedelijke schutter, maar heeft hem nog niet gevonden.

Zondag

Eerste schepen verlaten Maas-Waalkanaal bij Weurt

De eerste binnenvaartschepen verlaten het Maas-Waalkanaal bij Weurt. Ongeveer veertig schepen die vast lagen in het kanaal bij Nijmegen kunnen eindelijk weer weg, nadat ze anderhalve week geen kant op hadden gekund vanwege het lage waterpeil in het kanaal. Dat kwam doordat een Duits schip door de stuw bij Grave was gevaren.

Schepen verlaten Maas-Waalkanaal

De woonboten die last hadden van het lage waterpeil drijven intussen ook weer en gaan met het waterpeil verder omhoog.

Palestijn rijdt in op Israëlische militairen: vier doden

In Jeruzalem rijdt een Palestijn met een vrachtwagen in op een groep militairen. Er vallen vier doden en er zijn zeventien gewonden. De chauffeur wordt door de militairen doodgeschoten.

Aanslag met vrachtwagen in Jeruzalem

De politie spreekt van een terroristische aanslag. Volgens premier Netanyahu wijst alles erop dat de dader een aanhanger van IS is.

Iraanse oud-president Rafsanjani (82) overleden

Uit Iran komt het nieuws dat oud-president Rafsanjani op 82-jarige leeftijd is overleden. De geestelijke was het boegbeeld van de gematigde stromingen in Iran. In 1989 werd hij tot president gekozen. Hij was toen tegelijkertijd als premier belast met de dagelijkse leiding van het land. In 1993 werd hij herkozen.

Hij stierf in een ziekenhuis in de hoofdstad Teheran aan de gevolgen van een hartaanval.

IJzersterke Kramer verovert negende Europese titel allround

Ook op zondag is er schaatssucces voor Nederland: Sven Kramer wordt Europees kampioen allround. Het is voor de 30-jarige Fries de negende keer. Het hele weekend is hij oppermachtig. De zilveren medaille is voor Blokhuijsen en de Belg Bart Swings wordt derde.

"Mijn tijd op de 5 kilometer was goed, maar het kan nog veel beter", blijft Kramer kritisch. "Zo blijft er nog wat te wensen over."

Kramer: het ging relatief makkelijk

De komende week...

Maandag weten we wie er in de prijzen zijn gevallen bij de uitreiking van de Golden Globe Awards. Er is kans op een Nederlandse winnaar: de Franstalige film Elle van regisseur Paul Verhoeven is genomineerd in de categorie Beste Buitenlandse film.

Dinsdag houdt Obama in Chicago zijn laatste speech als president. Vrijdag 20 januari wordt zijn opvolger Donald Trump geïnaugureerd.

Op woensdag wordt bekendgemaakt hoeveel postpakketjes er te laat bezorgd zijn tijdens de laatste Sinterklaas- en Kerstviering. Onderzoeksbureau Q&A deed er onderzoek naar.

En donderdag gaan de zeven kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de Franse Parti Socialiste met elkaar in debat. Het debat wordt live uitgezonden op tv. Onder anderen de huidige premier Valls doet mee.

STER reclame