Chefs regionale kranten keren zich tegen hoofdredacteur

Het Leidsch Dagblad, een van de titels van de Holland Media Combinatie, rolt van de pers ANP

De redactiechefs van de vier regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (HMC) vinden dat hun hoofdredacteur, Arjan Paans, zich harder moet opstellen tegen het dreigende ontslag van een kwart van de redactie. Ze hebben een brandbrief geschreven, waarin ze het journalistieke plan van Paans onacceptabel noemen.

De HMC, onderdeel van de Telegraaf Media Groep (TMG), is de uitgever van onder meer de regionale dagbladen het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander. 

Op oudjaarsdag schreef Paans een brief aan de redactie waarin hij beschreef hoe hij wil omgaan met de voorgenomen reorganisatie. De redacties van de regionale kranten worden samengevoegd met die van de landelijke TMG-titels De Telegraaf en Metro, waarbij 45 van de 185 journalistieke fulltimebanen bij HMC worden geschrapt.

Nog trots ook

Paans heeft zijn plan, Onder één dak, samen met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen geschreven. Daarmee heeft hij zich bij voorbaat neergelegd bij het ontslag, schrijven de negentien redactiechefs en leidinggevenden in hun brandbrief. "Je wekt zelfs de indruk nog trots te zijn ook", voegen ze eraan toe.

De chefs verwijten Paans dat hij op eigen houtje heeft gehandeld, zonder overleg met de redacties. Hij zou "diverse signalen en dringende verzoeken" hebben genegeerd. De chefs vragen Paans hoe hij het vertrouwen denkt te gaan herstellen. "Handel in de geest van een hoofdredacteur die voor zijn redactie staat. Een hoofdredacteur waardig, met andere woorden", besluiten ze hun brief. 

Goede kranten

In een reactie zegt Paans dat de kranten steeds minder inkomsten uit abonnementen en advertenties hebben en dat inkrimping daarom onvermijdelijk is. "Over de omvang kun je van mening verschillen en reken erop dat ik daar intern ook menig robbertje over vecht", zegt hij. "Maar het verdwijnen van 45 fte's kan ik niet zomaar wegnemen." Paans wijst erop dat uiteindelijk de directie daarover beslist.

Paans zegt dat hij ervan overtuigd is dat hij met een kleinere bezetting goede kranten kan blijven maken en dat ze hun regionale identiteit behouden. Hij spreekt tegen dat hij op eigen houtje heeft gehandeld; Paans heeft zijn ideeën naar eigen zeggen de afgelopen maanden met de chefs en de redactieraad besproken. 

Morgenochtend is er overleg tussen Paans en alle chefs naar aanleiding van de brief. 

Eigen graf

Journalistenvakbond NVJ volgt de reorganisatie bij TMG al een tijd met argusogen. "Daaruit blijkt weinig respect voor de eigenheid van de regionale titels, ze hebben straks geen eigen smoel meer", zegt secretaris Thomas Bruning. Hij wijst erop dat juist de regionale kranten nog winstgevend zijn: "Ze zijn bezig hun eigen graf te graven."

Het is volgens de NVJ de vraag of het Mediahuis, de Vlaamse uitgeverij die TMG wil overnemen, blij is met de reorganisatie. Bruning: "Wij hebben begrepen dat het Mediahuis het belang van regionale kranten wel inziet. Dat maakt deze gang van zaken extra kwalijk."