In Egypte zijn vannacht duizenden gevangenen ontsnapt uit zeker vier gevangenissen in het land. Er zijn zware criminelen en moslimextremisten op vrije voeten gekomen.

De gedetineerden stichtten brand en gingen op de vuist met de bewakers, waarna ze uitbraken. Ze zouden daarbij hulp hebben gehad van groepen gewapende mannen, die de gevangenissen bestormden.

Burgerwachten

Afgelopen nacht is de avondklok in Caïro massaal genegeerd. Er werd niet gedemonstreerd, maar bendes jongeren plunderden winkels en supermarkten. In de buitenwijken zijn luxe appartementen en villa's leeggeroofd.

Veel mensen hebben uit voorzorg hun huis dichtgespijkerd. Ook zijn er in verschillende wijken gewapende burgerwachten opgericht, omdat de politie van straat is verdwenen. Het leger is nog wel aanwezig, maar bewaakt vooral overheidsgebouwen en musea.

Rechten van betogers

De Verenigde Staten en een aantal Europese landen hebben de Egyptische president Mubarak opgeroepen om hervormingen door te voeren. Ook willen ze dat er tegen ongewapende demonstranten geen geweld wordt gebruikt.

De Duitse Bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron zeggen in een gezamenlijke verklaring dat de rechten van betogers moeten worden gerespecteerd.

Op het vliegveld van Caïro zijn duizenden reizigers gestrand. Veel vluchten werden vanwege de avondklok geannuleerd.

STER reclame