Karolina Erbanova met haar EK-krans ANP
NOS Schaatsen Aangepast

Erbanova: in Tsjechië weten ze nu echt wat schaatsen is

In uitstekend Nederlands liet Karolina Erbanova weten hoe blij ze was met haar Europese titel sprint. Het moest namelijk uit haar tenen komen na een uitstekende tweede 1.000 meter van Jorien ter Mors.

"Ik was een beetje bang. Ik wist dat het moest. Zenuwen gaan wel een rol spelen. Ik stond na de eerste dag op de eerste plaats. Dat ben ik niet gewend", zei 24-jarige Tsjechische.

Nederlandse trainer

Erbanova maakte drie jaar geleden de keuze om naar Nederland te gaan. Ze sloot aan bij de ploeg van Marianne Timmer en Gianni Romme. Dit jaar rijdt Erbanova bij Team Afterpay, de ploeg van trainer Dennis van der Gun.

In haar eerste jaar in Nederland werd Erbanova al derde op de WK sprint, nu heeft ze ook een gouden medaille te pakken. "De keuze is goed geweest. Dennis is gewoon een goede trainer."

Bijzonder moment

Na haar gouden medaille, kwam oud-trainer Petr Novak Erbanova feliciteren. En dat was een mooi moment, want Novak was in het begin niet blij met de keuze van Erbanova om in Nederland te gaan trainen.

"Dat was inderdaad bijzonder. Het ging niet zo lekker tussen ons. Maar ik ben een sprinter, dus dan is het beter voor mij om in een sprintploeg te zitten. Ik woon en werk in Nederland, maar ik ben nog altijd Tsjechische", aldus Erbanova, die hoopt dat er meer mensen gaan schaatsen in Tsjechië.

"We zijn een klein schaatsland. Bijna niemand wist wat schaatsen was voordat Martina Sábliková doorbrak. Ik keek in 2006 voor het eerst naar schaatsen. We hebben ook geen ijsbaan in Tsjechië. Na allroundster Martina Sábliková heeft Tsjechië ook een sprintkampioene erbij."

STER reclame