Een onderzoeker zit in de truck in Jeruzalem
NOS NieuwsAangepast

Palestijn rijdt in op Israëlische militairen: vier doden

Een Palestijn is in Jeruzalem met een vrachtwagen ingereden op een groep militairen die zojuist uit een bus was gestapt. Het Israëlische leger meldt dat daarbij vier doden zijn gevallen, drie cadetten en een officier. Zeventien militairen zijn gewond geraakt.

De chauffeur werd door militairen doodgeschoten. De politie spreekt van een terroristische aanslag. Volgens premier Netanyahu wijst alles erop dat de dader een aanhanger van IS is. Netanyahu was kort na de aanslag ter plekke met minister Lieberman van Defensie.

Militairen op excursie

De plaats van de aanslag is de Armon Hanatziv-promenade, die uitkijkt op de oude ommuurde stad van Jeruzalem. Volgens correspondent Monique van Hoogstraten was de bus vol militairen daar net aangekomen voor een excursie.

Toen de militairen waren uitgestapt, reed de vrachtwagen op hen in. Daarna keerde de vrachtwagen om en reed nogmaals op de militairen in. Toen kwamen de overige militairen in actie. Ze trokken hun wapens en schoten de vrachtwagenchauffeur dood.

Het Israëlische leger heeft een kort interview verspreid met een soldaat in opleiding die op de aanslagpleger schoot. Van Hoogstraten vindt dat opvallend; ze heeft een dergelijk filmpje in de afgelopen jaren niet eerder gezien.

Ze denkt dat dit te maken heeft met de in Israël omstreden rechtszaak van afgelopen week, waarin de Israëlische militair Elor Azaria werd veroordeeld voor het doodschieten van een aanslagpleger. "Mensen roepen nu al: de soldaten twijfelden, ze durfden de terrorist niet te doden. Zo kon hij de wagen keren en nog eens over de slachtoffers heenrijden. Dat krijg je ervan als je soldaten gaat vervolgen voor het doden van een terrorist."

Het Israëlische leger wil met het interview laten zien dat de militair ferm en juist heeft gehandeld, denkt Van Hoogstraten.

The Jerusalem Post schrijft dat een militaire trainer op de legerradio heeft bevestigd dat de aanwezige militairen twijfelden of ze de aanslagpleger moesten uitschakelen. Volgens hem was de veroordeling van Azaria de reden daarvoor.

"Er was aarzeling om het vuur te openen", zei de trainer. "Het enige wat ze tegenwoordig te horen krijgen, is dat ze voorzichtig moeten zijn. Als ze niet hadden getwijfeld, dan was het beter afgelopen."

Voorlopig onderzoek door een commandant van een officierenacademie spreekt dit tegen. Uit dat onderzoek komt naar voren dat zeker twee cadetten van dichtbij al snel het vuur openden op de terrorist.

Aanslag met vrachtwagen in Jeruzalem

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar Hamas heeft zich lovend uitgelaten over de aanval. In een verklaring zegt Hamas dat elke poging om een einde te maken aan het Palestijnse verzet gedoemd is te mislukken. Een Hamaswoordvoerder prees de "heldhaftige" daad van de chauffeur en riep andere Palestijnen op tot soortgelijke acties "om het verzet te laten escaleren".

Palestijn

De aanvaller is een Palestijn en komt uit Oost-Jeruzalem, aldus de politie. Volgens Van Hoogstraten gaat het om een vrijgelaten gevangene. Dat roept vanwege de veroordeling van Azaria op sociale media heftige reacties op. "Veel mensen zeggen nu: zie je wel, je moet ze gewoon meteen doodschieten", zegt Van Hoogstraten.

Sinds september 2015 hebben Palestijnse aanvallers veertig Israëliërs en twee Amerikaanse bezoekers gedood, aldus persbureau AP. In dezelfde periode zijn 230 Palestijnen omgekomen door Israëlische kogels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl