Liander nog hele dag bezig met schoonzuigen gasleidingen Ede

NOS

Netbeheerder Liander is vandaag nog de hele dag bezig met het schoonzuigen en controleren van de gasleiding waarin gisteren water is gekomen. Zo'n 500 huishoudens in Ede blijven daardoor voorlopig nog in de kou zitten.

Volgens een woordvoerder van Liander wordt na het reinigen van de leiding een camera door de pijp gestuurd om te controleren of al het water en eventuele modder is weggezogen. De camera verplaatst zich heel langzaam, waardoor de klus zeker niet voor het einde van de dag geklaard zal zijn, is de verwachting.

De problemen zijn volgens de gemeente Ede ontstaan door een gat in een leiding onder een afrit van de A12.

1/3In Ede wordt nog de hele dag gewerkt aan de gasleiding waar water in is gekomen Trudy van Rijswijk/NOS
2/3Er zijn noodvoorzieningen getroffen... Trudy van Rijswijk/NOS
3/3...zolang er nog geen gas is Trudy van Rijswijk/NOS

De gemeente heeft opvang voor gedupeerden geregeld in congrescentrum De Reehorst, vlak bij station Ede-Wageningen. Daar kunnen mensen ook overnachten. Van die mogelijkheid is echter nauwelijks gebruikgemaakt.

Volgens een woordvoerder heeft één gezin in het congrescentrum overnacht. De meeste gedupeerden hebben andere oplossingen gevonden of zijn thuisgebleven met een van de uitgedeelde elektrische straalkachels in huis. Wel komen er af en toe mensen naar De Reehorst om te douchen en koffie te drinken.

De gedupeerden krijgen een schadevergoeding van 120 euro per dag. Voor de eerste acht uur van de storing krijgen klanten 35 euro terug en daarna 20 euro voor ieder tijdvak van 4 uur, schrijft Liander op de website.

De vergoeding wordt door Liander automatisch aan gedupeerden overgemaakt.