Journalist draagt gevonden spullen MH17 over aan politie

Aangepast
Delen van de MH17 op de rampplek in Oekraïne ANP

De Nederlandse journalist die gisteren bekendmaakte dat hij spullen van de rampplek van MH17 in Oekraïne had meegenomen, heeft die spullen overgedragen aan de Nederlandse politie. Michel Spekkers deed dat na aankomst op Schiphol. Het materiaal zal worden onderzocht.

De politie heeft ook camera's, telefoons en een laptop van de freelancejournalist meegenomen. Die spullen worden geseald en bewaard. Mogelijk worden ze later in het onderzoek nog bekeken, zegt een politiewoordvoerder.

Spekkers lijkt verrast door de gang van zaken op Schiphol. Volgens hem was er een afspraak gemaakt voor een vrijwillige overdracht, maar was uiteindelijk sprake van "totale inbeslagname".

Michel Spekkers
@spekkers
En al mijn SD kaartjes, HD, camera's, telefoons en laptop. Echt heel treurig dit. https://t.co/gXkdL5O39s
2 jaar geleden

Vrijdag was er ophef over de acties van Spekkers. Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp en het Openbaar Ministerie vonden dat hij de gevonden spullen, waaronder mogelijk menselijke resten, meteen aan de autoriteiten had moeten overdragen.

Excuses

In plaats daarvan hield hij een peiling op Twitter met de vraag wat hij met de gevonden spullen zou doen. Voor deze tweet heeft hij zich inmiddels verontschuldigd. "Het laatste wat ik wil is dat nabestaanden nog meer pijn moeten lijden, ik doe dit juist voor hen", zei hij tegen het AD.

De politie zocht contact met Spekkers en sprak met hem af om de spullen op Schiphol over te dragen aan een rechercheur en een lid van het LTFO, het Landelijk Team Forensische Opsporing.

STER Reclame