Hillary-uitverkoop en blowprotest: Washington klaar voor Trump

Aangepast
NOS
Geschreven door
Bureau Washington

De borden schreeuwen je al tegemoet: nu 25 procent extra korting op alle Hillary-souvenirs. Buttons met She did it en truien met opdruk The First Female President liggen troosteloos in de souvenirshop van het Witte Huis. "Tja, we gingen er eigenlijk volledig van uit dat Hillary Clinton zou winnen", zegt medewerker Tiffany.

De verkoopster was niet de enige. Zo boekte de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, voor het inauguratieweekend 200 hotelkamers in het Madison Hotel, vlakbij het Witte Huis. Hij wilde de overwinning van de Democraten met familie en vrienden vieren. Nu dat feest niet doorgaat heeft Cuomo de kamers maar doorverkocht aan aanhangers van de Republikeinse partij.

Standbeelden worden opgepoetst voor de inauguratie NOS

Met minder dan twee weken tot de inauguratie maakt de Amerikaanse hoofdstad zich op voor de wereldwijde belangstelling. De eerste tribunes voor de parade die traditioneel van het Witte Huis naar het Capitool voert, staan er al. Standbeelden worden opgepoetst en Barack Obama is begonnen met inpakken.

De eerste verhuiswagen is al gesignaleerd bij het Witte Huis. In de stad waar ruim 90 procent van de inwoners op Clinton stemde, hadden maar weinigen voorzien dat Donald Trump hun nieuwe stadsgenoot zou worden.

The Hill
@thehill
Moving truck seen parked outside White House https://t.co/0IKuo8WUln
2 jaar geleden

De Washingtonians leven dan ook anders toe naar de komende inauguratie dan bijvoorbeeld acht jaar geleden, toen Obama president werd. Want hoewel dat weekend traditioneel big business betekent voor bars en restaurants, weigeren sommige eigenaren mee te liften op het 'ererondje' van Donald Trump.

Washingtons Pussy Riot

Een groep restaurants besluit daarom een deel van de opbrengst van het inauguratieweekend te doneren aan organisaties die opkomen voor bijvoorbeeld de rechten van vrouwen, immigranten en de homogemeenschap – precies de groepen die zich grote zorgen maken nu Trump en zijn conservatieve vice-president Mike Pence aan de macht komen.

Veel restauranteigenaren willen hun stem laten horen.

Sarah Massey, woordvoerder actiegroep All in Service

Woordvoerder Sarah Massey van actiegroep All in Service spreekt van ‘Washingtons eigen versie van Pussy Riot’, een verwijzing naar de bekende Russische protestband. "Veel restauranteigenaren kunnen niet protesteren omdat ze moeten werken, maar willen hun stem toch laten horen. Door geld te doneren aan deze organisaties laten we zien dat D.C. een loving city is, ook al zijn we bang voor wat ons te wachten staat. We maken ons sterk als hoofdstad van de Verenigde Staten."

Volgens Massey mag er nu al worden gesproken van een succes. "We begonnen vorige week met 13 deelnemende restaurants, nu zijn het er al 26. Mijn telefoon rinkelt de hele dag door."

4200 gratis joints

De Washingtonians ondernemen meer van dit soort initiatieven en daarbij is vooral dat van het DC Cannabis Verbond opmerkelijk. Deze groep is bang dat de vooruitgang die de laatste jaren is geboekt op het gebied van cannabiswetgeving verloren zal gaan onder Trump.

Vrijwilligers draaien joints om uit te delen tijdens Trumps inauguratie AFP

Daarom delen vrijwilligers 4200 gratis joints uit op 20 januari: refererend aan 420, de internationale code voor wiet. De bedoeling is deze joints op exact 4 minuut 20 van Trump’s inauguratiespeech op te steken.

Er zijn, natuurlijk, ook meer traditionelere protesten in de stad: de Million Women March bijvoorbeeld, waaraan al ruim 100.000 vrouwen (en mannen) hebben aangegeven deel te nemen.

Vluchten

Voor de inwoners van Washington die er liever helemaal niet bij zijn wanneer Trump zijn onderkomen op 1600 Pennsylvania Avenue betrekt, tipt het lokale magazine alvast de beste plekken om naar toe te vluchten. Maar dat betekent niet dat je daar niet aan kan verdienen. Veel inwoners van de stad zetten hun huis op Airbnb.

Voor de nieuwsgierigen: een appartement nabij het Capitool huur je al voor 947 dollar per nacht.

STER Reclame