De Thompsonbrug bij Grave met de beschadigde stuw ANP

Morgenochtend gaat het Maas-Waalkanaal weer beperkt open voor de scheepvaart. Vanaf de Waal kunnen schepen naar de Oostelijke Kanaalhaven van Nijmegen varen en terug.

De sluis bij de Waal wordt dan weer voorzichtig gebruikt. Rijkswaterstaat houdt wel scherp in de gaten dat er niet te veel water uit het kanaal wegstroomt. 

De sluis bij de Maas blijft dicht; daar kan dus niet worden gevaren. Het Maas-Waalkanaal was ruim een week gesloten omdat het waterpeil te laag was. Dat kwam doordat een schip op 29 december de stuw in de Maas bij Grave had geramd.

Blijven pompen

Schepen die nu in het Maas-Waalkanaal tussen de Oostelijke Kanaalhaven en Weurt liggen, kunnen waarschijnlijk morgen weg en bedrijven kunnen bevoorraad worden. Alle woonboten zijn inmiddels los van de kanaalbodem en drijven, zodat ze met het waterpeil mee omhoog komen.

Rijkswaterstaat heeft afgelopen week drie grote pompen op een ponton in de oude sluiskolk in Heumen geplaatst om water uit de Maas te kunnen pompen naar het Maas-Waalkanaal. De pompen zullen in werking blijven omdat door het schutten van de sluis water verloren gaat. 

De stuw bij Grave werkt al sinds 1928. Jaarlijks passeren zo’n 9000 schepen deze stuw.   

STER reclame