EK sprint: tweede 1.000 meter (m) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kai Verbij gaat de geschiedenisboeken in als de allereerste Europees kampioen sprint. De 22-jarige Nederlands kampioen bleef foutloos over vier afstanden en reed op de afsluitende 1.000 meter naar de derde tijd (1.09,25).

Kjeld Nuis, die na een bijna-val op de eerste 500 meter bezig was met een lange inhaalrace, won net als vrijdag de 1.000 meter met overmacht (1.08,85) en pakte daardoor toch nog zilver. Het brons was voor de Duitser Nico Ihle, die op de kilometer tussen Nuis en Verbij finishte.

Verbij en Nuis plaatsen zich dankzij hun podiumplaats ook voor de WK sprint, 27 en 28 februari in Calgary.

Mulder zevende

Ronald Mulder won beide 500 meters, maar op de 1.000 meter liet hij het twee keer liggen. Daardoor blijft hij steken op de zevende plaats in het klassement. Mulder had de afgelopen dagen in Thialf last van zijn longen en luchtwegen.

Kai Verbij brak vorig seizoen definitief door. Hij won bij de NK afstanden goud op de 500 meter en zilver op de 1.000 meter, en hij werd nationaal sprintkampioen. Bij de NK afstanden van vorige maand won hij de 1.000 meter. 

Bij absentie van de Russen Koelizjnikov en Moerasjov (die zich na de eerste 500 meter terugtrok) was Verbij dé favoriet voor het EK-goud. Op de eerste 500 meter eindigde hij nog net naast het podium, maar dat vlekje werkte hij gedecideerd weg met zilver, zilver en brons.

STER reclame