ANP

Al vroeg in de ochtend hebben ijzel en sneeuw geleid tot problemen in het verkeer. Om 14.15 uur meldde Rijkswaterstaat dat er op de snelwegen 350 ongelukken waren gebeurd. Vermoedelijk waren er nog meer ongelukken, maar Rijkswaterstaat registreert ze niet allemaal.

Bij botsingen zijn enkele mensen gewond geraakt. De gladheid heeft een automobilist uit het Gelderse Ochten het leven gekost. 

Vooral in het westen was het aan het einde van de nacht spiegelglad en schoven veel wagens van de weg. Later breidden de problemen zich uit naar onder meer Utrecht, Noord-Brabant, Friesland en Flevoland. Op sommige snelwegen mag niet harder worden gereden dan 50 kilometer per uur.

Veel vertragingen werden veroorzaakt door vrachtwagens die zijn geschaard. Er gebeuren ook veel ongelukken met auto's die tegen de vangrail rijden of in de berm belanden. Hier en daar zijn wegen afgesloten.

Veel ongelukken door gladheid

Het weer zal voor een deel van het land de rest van de dag nog aanhouden, zegt het KNMI. In een groot deel van het land geldt code oranje. In het oosten van het land vriest het ook komende nacht nog. Mogelijk moeten mensen daar ook morgenochtend rekening houden met erg gladde wegen.

In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is code geel inmiddels code groen geworden. In Friesland is code geel nog van kracht. "Dat betekent dat het dooit, maar dat het lokaal nog wel glad kan zijn", zegt een woordvoerder van het KNMI. De woordvoerder verwacht dat later vandaag waarschijnlijk ook Utrecht, Flevoland en Groningen volgen. 

Automobilisten wordt aangeraden om in de gebieden waar code oranje nog van kracht is alleen de weg op te gaan als dat noodzakelijk is. 

Om de gladheid te bestrijden strooit Rijkswaterstaat op veel plekken zout. Sinds gisteravond is al ruim 8,2 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen. Alle 546 strooiwagens rijden.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat er hard wordt gewerkt om de wegen goed begaanbaar te maken. "Qua materiaal en mensen kunnen we het aan. Maar het lastige is dat ijzel moeilijk te bestrijden is. Sneeuw wordt papperig van zout. Maar als je op ijzel zout strooit, blijft het liggen. Je hebt verkeer nodig om het zout het ijs in te duwen. Dan kan het ijs z'n werk doen. Maar het is nu zaterdag en er is weinig verkeer." 

Strooiwagens rijden af en aan

Ook het treinverkeer heeft last van het weer. Op een paar trajecten rijden geen of minder treinen door ijzel aan de bovenleiding. De NS heeft op de meeste plekken bussen ingezet.

Op Schiphol zijn twintig tot dertig vluchten geannuleerd. Daarover zijn reizigers gisteren al ingelicht. Volgens een woordvoerder van de luchthaven kunnen andere vluchten gewoon vertrekken.

Vliegreizigers moeten wel rekening houden met vertragingen. Rond 14.15 uur vertrok ongeveer een derde van de vluchten te laat. Vertragingen lopen uiteen van een paar minuten tot drie kwartier.

STER reclame