Michelle Obama
NOS NieuwsAangepast

Michelle Obama tot jongeren: werk hard, wees waardevol

Michelle Obama heeft in haar laatste officiële speech de Amerikaanse jongeren moed ingesproken. Tussen tientallen schooldecanen riep ze de jeugd op om een goede opleiding te volgen en vertrouwen te hebben in de toekomst.

Obama kreeg een groot applaus. Ze prees de decanen en gebruikte haar onderwijstoespraak om in meer algemene bewoordingen te spreken over Amerika en haar acht jaar in het Witte Huis.

"Deze decanen laten zien dat jongeren ertoe doen. Dat ze iets te bieden hebben, waar ze ook vandaan komen, hoeveel geld hun ouders hebben, hoe ze eruit zien, van wie ze houden, wat ze geloven, of welke taal ze thuis spreken: ze hebben een plaats in dit land."

Michelle Obama over onderwijs

Obama zei verder dat Amerika een immigratieland is en dat immigranten het land tot 'het beste land ter wereld' hebben gemaakt, ook al kwamen ze ooit met niets het land binnen. "Wij zijn ook met weinig begonnen. Maar met hard werken en een goede opleiding is alles mogelijk. Zelfs president worden. Daar gaat de Amerikaanse droom over."

"Onze geweldige diversiteit, met religies en kleuren en andere achtergronden, is geen bedreiging voor wie we zijn, het maakt ons tot wat we zijn." Ze stak de jongeren moed in: "Er is een plek voor jullie in de VS. Je hebt het recht om precies te zijn wie je wil zijn. Wees niet bang."

'Als je ouders immigrant zijn, weet dan dat je onderdeel bent van een trotse Amerikaanse traditie'

In haar slotwoord spoorde ze jongeren aan om niet bang te zijn en hoopvol en vastberaden te blijven. "Weet dat ik aan jullie kant sta. Ik zal jullie steunen voor de rest van mijn leven", zei ze met een snik in haar stem.

'Ik hoop dat ik jullie trots heb gemaakt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl