De Pool Kamil Stoch vliegt richting het publiek in Garmisch-Partenkirchen op Nieuwjaarsdag
NOS SportAangepast

Stoch vliegt naar eindzege in Vierschansentournee

Kamil Stoch heeft de 65ste editie van de Vierschansentournee gewonnen. De Pool verdrong met zijn zege op de schans van het Oostenrijkse Bischofshofen Daniel-André Tande van de eerste plaats. De Noor ging na drie schansen aan kop, maar een mislukte tweede sprong kostte hem vrijdag de eindzege.

Stoch, die sprongen van 134,5 en 138,5 meter liet noteren, is pas de tweede Pool die de Vierschansentournee wint. Adam Malysz ging hem in 2001 voor en diezelfde Malysz was in 2003 de laatste Pool die het podium haalde (brons). Stoch (29) werd wel al tweemaal olympisch kampioen.

Bischofshofen: Stoch vliegt naar eindzege

Tande bijna onderuit

Tande liet in zijn eerste sprong nog een prima afstand van 135 meter noteren, maar bij zijn tweede jump moest de Noor corrigeren om niet te crashen. Bij de veel te vroege landing (117 meter) bleef hij maar ternauwernood op de been. Hij moest achter Piotr Zyla, net als de winnaar uit Polen, genoegen nemen met de derde plaats.

Het grootste spektakel kwam van de Oostenrijker Michael Hayböck, in 2015 tweede en vorig jaar derde. Hij vloog in zijn tweede sprong naar een afstand van 142 meter. Daarmee kwam hij, tot groot plezier van het thuispubliek, verreweg het verst van alle springers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl