De kas van Koppert Cress is verlicht met felroze led-lampen
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Tuinder Westland gaat over op knalroze led-lampen

Een teler uit Monster heeft na een proef besloten zijn kas van 16.000 vierkante meter te verlichten met led-lampen. Dat is duurzamer en zuiniger, schrijft Omroep West.

Koppert Cress is het eerste bedrijf in Nederland dat op zo grote schaal werkt met led-lampen. Elders experimenteren tuinders al wel in kleinere kassen met led-lampen of met een combinatie van led-verlichting en de ouderwetse gasontladingslampen.

Het voordeel van de led-lampen is ook dat de kleur aangepast kan worden, zegt innovatietechnicus Bart van Meurs van het bedrijf, "We variëren van fluorescerend roze tot blauw en paars. Dat is afhankelijk van wat de kiemplanten nodig hebben. Zo wordt bijvoorbeeld de waterkers die in restaurants gebruikt wordt, mooi dieprood."

De led-lampen in een kas in Monster kunnen allerlei kleuren licht verspreiden

Het personeel van de kas werkt slechts een uur per dag in het neonroze licht. De verwerking van de 30 soorten kiemplanten gebeurt bij daglicht. Van Meurs: "Het is relatief moeilijk om de kwaliteit van onze producten te beoordelen in die roze gloed."

Traditioneel stralen de kassen in het Westland warm oranje licht uit. De tuinders die met de traditionele lampen werken, zijn verplicht om de kassen aan de bovenkant tussen 17.00 uur en 24.00 uur af te schermen. Dat is om strooilicht tegen te gaan, maar de bedrijven doen dit ook om warmteverlies te voorkomen.

Boven de kassen in het Westland hangt door de verlichting nu een oranje gloed

Deze regels gelden ook voor de 'roze' kassen. Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland roept tuinders die met roze led-verlichting (willen) werken ertoe op de kassen de hele nacht helemaal af te schermen.

Moderne led-lampen zorgen voor een roze gloed in het Westland

Advertentie via Ster.nl