'Dronemaker DJI neemt iconische camerafabrikant over'

Een drone van DJI AFP

DJI, de grootste fabrikant van drones voor consumenten, neemt cameraproducent Hasselblad uit Zweden over. Dat zeggen bronnen van website Techcrunch. De overname is alsof een puber het bedrijf van zijn grootvader opkoopt, want met een geschiedenis van 11 jaar steekt DJI schril af tegen de 76 jaar van Hasselblad.

De Zweedse camerafabrikant maakt al camera's sinds de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Apollo-missies namen de astronauten camera's van Hasselblad mee naar de maan. De camera's uit Zweden zijn vooral populair bij professionele fotografen en hebben een stevig prijskaartje. Een Hasselblad-camera met alle toeters en bellen kost al snel evenveel als een kleine auto.

Een oude Hasselblad Flickr / Chia Ying Yang / CC By 2.0

De drones van DJI zijn juist zeer betaalbaar en vooral populair bij consumenten. Als je een drone ziet vliegen, is de kans 1 op 4 dat het de DJI Phantom, Inspire of Mavic is. De meeste drones worden gebruikt om video of foto's mee te maken. De camera's in drones worden steeds beter, maar zijn niet te vergelijken met de beeldkwaliteit van bijvoorbeeld een Hasselblad.

Daarom is de overname een logische stap voor DJI. Vorig jaar nam het al een minderheidsbelang in het Zweedse camerabedrijf en met de overname krijgt het een iconische naam en veel uitstekende camera-technologie in handen.

Analisten verwachten dat DJI met de expertise van Hasselblad aantrekkelijker wordt voor professionele gebruikers. Of Hasselblad als zelfstandig bedrijf verder gaat of een echte dochter wordt van DJI, is nog niet bekend.