Dan Coats
NOS Nieuws

Oud-senator Dan Coats nieuwe veiligheidschef onder Trump

De nieuwe chef van de Amerikaanse veiligheidsdiensten is bekend, zegt een lid van het overgangsteam van Donald Trump. Het wordt oud-senator Dan Coats. Hij wordt de opvolger van James Clapper, die tegelijk met president Obama vertrekt.

Clapper verdedigde vandaag op een hoorzitting van het Congres het CIA-rapport waarin Russen worden beschuldigd van het hacken van de mailserver van de Democraten tijdens de campagne van afgelopen jaar. Bij die gelegenheid uitte hij kritiek op Trump, die dat rapport als onzinnig had bestempeld.

Ambassadeur

Coats (73) kwam in 1981 in het Congres en was later senator voor Indiana. Onder president George W. Bush was hij de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland. Zijn naam als kandidaat voor het leiden van de gezamenlijke inlichtingendiensten zong al een tijdje rond.

De functie werd in het leven geroepen na de aanslagen van 11 september 2001. De regering wilde een centrale leiding om de verschillende inlichtingendiensten beter te laten samenwerken.

Meer namen

De officiële benoeming van Coats wordt volgende week verwacht. Dan komt Trump volgens zijn transitieteam met meer namen van mensen op belangrijke plekken in de aanloop naar de beëdiging van de president op 20 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl