James Clapper Reuters

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten blijft vierkant achter het CIA-rapport over Russische hackers staan. Die hebben tijdens de verkiezingscampagne onder meer de mailserver van de Democratische Partij gehackt, in een poging Hillary Clinton in diskrediet te brengen, zei James Clapper op een hoorzitting van het Congres.

Hij toonde zich niet onder de indruk van hevige kritiek van aankomend president Trump op het rapport dat de CIA in december uitbracht. Trump noemde de conclusies over het tegenwerken van de Democraten en het steunen van de Republikeinse kandidaat belachelijk.

Over die kritiek zei Clapper tegen Congresleden: "Er is een verschil tussen scepsis en minachting". Hij zei dat de Russen zich nooit eerder zo agressief in een verkiezingsstrijd in de VS hebben gemengd.

Het hacken van mailservers was daar slechts een onderdeel van, zei hij. "We hebben ook te maken gehad met klassieke propaganda, het verspreiden van onjuiste informatie en van nepnieuws."

Oorlogsdaad

Met nieuwe bewijzen kwam hij op de hoorzitting niet, maar die komen volgende week. Clapper zei dat de CIA, de FBI en de NSA een rapport hebben geschreven met meer bewijzen voor Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen. President Obama wordt daarover vandaag al bijgepraat.

Aan een antwoord op de vraag of de inmenging kan worden opgevat als een 'oorlogsdaad', waagde Clapper zich niet. Dat is een te zwaar beladen term en meer iets voor politici, zei hij tijdens de eerste hoorzitting over de kwestie. Het Congres houdt er de komende tijd nog meer.

Zorgen

Clapper staat op het punt te vertrekken als hoofd van de inlichtingendiensten. Hij maakte in november bekend dat hij tegelijk opstapt met president Obama. Andere chefs bij diensten als de CIA en de NSA maken zich naar verluidt zorgen over de plannen van Trump. Zijn kritiek op het werk van de geheime diensten zou kunnen leiden tot inkrimping en ontslagen, ook aan de top.

STER reclame