Inwoners van Istanbul op de brug over de Bosporus, de dag na de mislukte staatsgreep AFP

Eerste Turkse officieren krijgen levenslang voor deelname coup

time icon Aangepast

Een rechtbank in Erzurum, Oost-Turkije, heeft twee officieren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor hun aandeel in de poging tot staatsgreep van afgelopen zomer. Het zijn de eerste twee vonnissen tegen militairen die zouden hebben deelgenomen aan de couppoging.

Het staatspersbureau Anadolu zegt dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de kolonel en de majoor onderdeel waren van een netwerk dat werd aangestuurd door de islamitische geleerde Fethullah Gülen. Hij is een politieke rivaal van president Erdogan en verblijft in de Verenigde Staten. Gülen heeft altijd ontkend dat hij betrokken was.

De twee waren op het moment van de staatsgreep onderdeel van de militaire politie in Erzurum. Ze wijzen alle beschuldigingen van de hand.

Gebrek aan medestanders in het leger

Leden van politie-eenheden en van de strijdkrachten deden 15 juli een poging tot staatsgreep, die de volgende dag onder meer stuk liep op massaal volksverzet en het gebrek aan medestanders in het Turkse leger. Bij die poging zijn bijna 250 mensen om het leven gekomen.

In een verklaring van de coupplegers leek het destijds om militairen te gaan die terug wilden naar de seculiere orde van voor de regering van Erdogan. Na de coup stelde de regering dat Gülen achter de poging zat.

Sinds de mislukte coup geldt in Turkije de noodtoestand. De regering heeft 41.000 mensen laten arresteren die banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Zo'n 100.000 mensen zijn op basis van die verdenking ontslagen uit overheidsfuncties.

STER Reclame