De politie op oudjaarsnacht ANP

Van der Steur om tafel met politie om Oud en Nieuw-geweld

time icon

Minister Van der Steur wil met politie en burgemeesters praten over het aanhoudende geweld tegen agenten en hulpverleners. In het gesprek moet duidelijk worden of de bestaande bevoegdheden van de politie nog voldoen. De politiebond ACP presenteerde vandaag een plan om het geweld aan te pakken, zoals het verhogen van de boete voor het gooien van vuurwerk. De minister gaat het plan bestuderen, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Afgelopen Oud en Nieuw is het aantal incidenten tegen politie en hulpverleners opnieuw gestegen. De afgelopen jaren zijn er al verschillende maatregelen genomen om het geweld terug te dringen, zoals de introductie van snelrecht. Rechters kunnen ook hogere straffen opleggen. Politiechef Akerboom spreekt van een maatschappelijk probleem. Hij wil dat "men elkaar aanspreekt in de huiskamer en op straat". Extra agenten is niet per se de beste oplossing, vindt Akerboom.

Normloosheid

Ook de minister van Veiligheid en Justitie benadrukt dat er al veel is gebeurd. "Toch is er nog te veel geweld tegen agenten", aldus Van der Steur. In de Tweede Kamer wordt aangedrongen op snelle oplossingen. Regeringspartij VVD vindt het goed dat de politiebond met plannen komt. "Maar normloosheid zal hiermee niet verdwijnen", aldus VVD-Kamerlid Van Tellegen.

Oppositiepartij CDA wil extra politieagenten. "Je moet nu echt luisteren naar de agenten die hier terecht zorgen over uiten", vindt CDA-Kamerlid Van Toorenburg. Zij vindt dat de politie met onvoldoende middelen op pad worden gestuurd. "Dat kan niet."

Het is nog onbekend wanneer de minister met de politie en burgemeesters om tafel gaat. De VVD hoopt zo snel mogelijk na het kerstreces.

STER Reclame