Een advocaat in toga doet zijn bef om
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Advocatenkantoor discrimineert christen bij sollicitatie

Het advocatenkantoor Hilkens in Limburg maakt zich schuldig aan discriminatie op grond van godsdienst. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens.

Sollicitatie

Vorig jaar solliciteerde een christelijke man naar de positie van juridisch medewerker bij het advocatenkantoor. Hij werd afgewezen vanwege een onvolledig cv. Later bleek dat de man niet was uitgenodigd voor een gesprek omdat de voorkeur "niet uitging naar een kandidaat met een meer dan minimale betrokkenheid bij welke kerk dan ook".

De man liet het er niet bij zitten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Tijdens de zitting zei het advocatenkantoor dat deze opmerking niet te maken had met de geloofsovertuiging van de man, maar met zijn vrijetijdsbesteding.

Zijn levensovertuigingen en hobby’s zorgden ervoor dat de kandidaat niet in de organisatie paste, aldus het advocatenkantoor. De man is in zijn vrije tijd betrokken bij een kerk, onder andere als webmaster.

Het is heel simpel: ik wil toch ook geen jihadist aannemen voor een functie op ons kantoor.

Hilkens Advocaten B.V.

De sollicitant kreeg gelijk bij het College. Volgens de instelling heeft het advocatenkantoor tijdens de sollicitatie wel degelijk onderscheid op grond van godsdienst gemaakt.

'Idioten'

Het advocatenkantoor is het niet eens met de uitspraak. Volgens de regionale nieuwssite 1Limburg, die met Hilkens sprak, heeft het kantoor geen goed woord over voor de uitspraak. Het spreekt van "die idioten in Utrecht" en hekelt het gebrek aan een beroepsmogelijkheid. "Het draait allemaal om de mate van betrokkenheid. Het is heel simpel: ik wil toch ook geen jihadist aannemen voor een functie op ons kantoor."

De uitspraak van het College is niet bindend, de werkgever hoeft de man niet alsnog aan te nemen. Er zijn ook geen sancties voor de werkgever. De sollicitant heeft aangegeven helemaal niet meer bij het kantoor te willen werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl