Kleine ontvangt alsnog stempel Hindeloopen

De Elfstedentocht van 1997 was niet alleen voor nummer twee Erik Hulzebosch een teleurstelling. Ook nummer vijf Piet Kleine had op een ander einde gehoopt. Hij werd gediskwalificeerd na een stempelfout. Twintig jaar na dato is die fout echter hersteld.

De inmiddels 65-jarige Kleine, die in 1976 wereldkampioen allround werd, kreeg woensdagmiddag in Hindeloopen alsnog zijn stempel die hij in 1997 was vergeten. Door die grove fout zag hij zijn Elfstedenkruisje als sneeuw voor de zon verdwijnen. Kleine werd gediskwalificeerd omdat hij in Hindeloopen het stempelhuisje had gemist.

Ik ben geen moment boos geweest.

Piet Kleine

Kleine zegt twintig jaar na het incident: "Ik hoorde een paar uur na de wedstrijd dat ik uit de uitslag was gehaald. We zaten in de auto op weg naar de prijsuitreiking. Of ik boos was? Nee, ik ben geen moment boos geweest. Maar het is een beetje apart, het stempelen. Het is traditie, niet meer van deze tijd."

Het is niet zo dat Kleine nog steeds wakker ligt van die fout. "Nee, het achtervolgt me niet. Ik word er alleen af en toe aan herinnerd als het heel koud is en er een kans bestaat dat er een Elfstedentocht aan zit te komen."

Overigens keert Kleine niet terug in de uitslag.

Piet Kleine vergeet te stempelen

STER reclame