NOS NieuwsAangepast

Parijs herdenkt aanslagen bij Charlie Hebdo

Aanslag op Charlie Hebdo herdacht in Parijs

Het is al bijna twee jaar geleden dat de aanslagen op de redactie van weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in Parijs werden gepleegd. Ze worden vandaag herdacht op verschillende plekken in de hoofdstad van Frankrijk.

  • AFP
  • AFP
    Herdenking aanslag Charlie Hebdo
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Op de plekken van de aanslagen worden vandaag kransen neergelegd. Ook wordt er een minuut stilte gehouden.

De invloed van de aanslagen is nog elke dag te voelen in de stad, vertelt correspondent Frank Renout. "Een vrouw vertelde me: 'we gaan door met leven, maar je moet wel oppassen'. Dat vat voor mij goed samen hoe de mensen hier over het leven na de aanslagen denken."

Inwoners van de stad letten meer op als ze op straat lopen, gaat Renout verder. "De aanslag op Charlie Hebdo was de eerste van een reeks. Daarna werden nog meer aanslagen gepleegd in onder meer Parijs en Nice. Daarom denkt iedereen dat terroristen opnieuw kunnen toeslaan."

Nieuwe uitgave Charlie Hebdo

In de nieuwe uitgave van Charlie Hebdo vandaag is er extra aandacht voor de aanslag, zegt Renout. "Het is een vrij normale uitgave, met veel spotprenten, waar ze bekend om staan. Op meerdere plekken wordt er aandacht besteed aan de aanslag, en er is ook een hoofdredactioneel commentaar geschreven over de periode na de bloedige aanval."

Op de voorkant van de uitgave staat de tekst 'er is licht aan de einde van de tunnel'. Bij de tekst staat een tekening van een man die naar een 'tunnel' kijkt, alleen is die tunnel een kalasjnikov.

De oplage van het weekblad was voor de aanslag ongeveer 30.000. Na de aanslag werden er opeens miljoenen bladen verkocht. Nu is de oplage gestabiliseerd op ongeveer 100.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl