Jan van Halst ANP / NOS

"Het is zeker geen trekken aan een dood paard. Zwaargewond is het wel, er zitten zwachtels omheen. Maar het paard is weer opgestaan." Aan het woord is Jan van Halst, commercieel en technisch directeur van FC Twente. De club die in 2016 op sterven na dood was.

De symboliek met het clublogo, gesierd door een steigerende Twentse ros, is treffend. Dat trotse beeld, daar wil de club weer naar toe groeien. Van Halst: "Mooie metafoor wel eigenlijk, het wordt bijna poëzie." Door wanbeleid van het voormalige bestuur stond het voetbalbolwerk op omvallen. Geen ideaal moment om in te stappen. Toch deed Van Halst het.

Het logo van FC Twente, met daarop een steigerende Twentse ros NOS

"Ik heb het eerst afgehouden, ik had eigenlijk wel een prima leven", bekent Van Halst. "Werken bij een voetbalclub in deze rol is ontzettend zwaar. Maar steeds meer mensen begonnen me te vragen. En ik zag de club afglijden naar de afgrond. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren. Toen heb ik met een aantal andere mensen gezegd: we zetten de schouders eronder."

Zeker in de eerste maanden, en ook nu nog, betekent dat voor Van Halst: aan de bak. "Elke dag op kantoor, in de avonduren het technische gedeelte, in de weekenden naar jeugdwedstrijden, noem maar op. Dat hou je geen jaren achter elkaar vol, maar het zal nog wel even duren. Ik moet goede mensen om me heen verzamelen, zodat ik straks ook zaken los kan laten. Dan hoop ik ook thuis af en toe mijn gezicht weer te laten zien."

Jan van Halst in juli tijdens de open dag van FC Twente ANP

'Ik had er weinig fiducie meer in'

Dat Twente nog bestaat, is volgens Van Halst een klein wonder. Eind mei trok de licentiecommissie van de KNVB de proflicentie van Twente in. De club kreeg er een licentie voor de Jupiler League voor terug. Degradatie dus. En daarmee gepaard gaand: een faillissement.

Van Halst: "Dan was het klaar geweest, dat had Twente niet overleefd. Dat hebben we toen ook geroepen, hoewel het in twijfel werd getrokken. Men zag het als een drukmiddel richting het hoger beroep. Maar het was echt kantje boord. De faillissementsadvocaat liep al over de vloer. Het graszaad van het stadion werd al opgehaald. Busjes van de jeugd reden niet meer. Dat soort dingen."

"De sfeer was teneergeslagen, mensen zagen hun baan op het spel staan. Toch moesten we de energie opbrengen om door te gaan. Soms tegen beter weten in, want het werd steeds penibeler. De kans dat het fout zou gaan, was groter dan dat het goed zou komen. Heel eerlijk? Ik had er weinig fiducie meer in."

De kans dat het fout zou gaan, was groter dan dat het goed zou komen.

Jan van Halst

Op 17 juni kwam het verlossende woord van de beroepscommissie: de licentie van Twente was ten onrechte ingetrokken. De club mocht in de eredivisie blijven. "De ontlading was enorm. Als ik daar aan terugdenk, word ik weer emotioneel. Iedereen liep juichend door de gangen. En het mooie was: de knop ging direct om. Niet meer lullen, maar poetsen."

"Rekeningen voor seizoenkaarthouders en sponsoren gingen de deur uit. Iedereen begon te rennen met facturen, die dynamiek ontstond binnen een half uur. En op het voetbalbedrijf in Hengelo (het trainingscentrum van FC Twente, red.) werden de ballen opgepompt, shirts uit de kast gehaald en spelers opgetrommeld. Want de voorbereiding zou drie dagen later beginnen."

17 juni 2016: Spanning op het gezicht bij Jan van Halst, tijdens de uitspraak van de beroepscommissie ANP

In het licht van bovenstaande, is de huidige zevende plaats van FC Twente in de eredivisie een onwerkelijk beeld. Het verbaast ook Van Halst. "Maar ik staar me niet blind op de resultaten. Het is heel broos, we hebben een jonge groep. Een terugval na de winterstop is niet ondenkbaar. Het doel was om in de eredivisie te blijven, dat roepen we nog steeds. Maar het moet gek lopen, willen we er nog uitvliegen."

Met de resultaten, kwam ook het goede gevoel terug bij de supporters in Enschede. Van Halst: "Je hoort mensen zeggen: we hebben onze club weer terug. Ze zien dat er keihard wordt geknokt. We worden weer omarmd. Dat geeft vertrouwen en rust. Want op de achtergrond zijn er nog steeds allerlei dossiers die opgelost moeten worden."

Een terugval na de winterstop is niet ondenkbaar.

Jan van Halst

Dat de band met de achterban langzaam weer herstelt, doet Van Halst erg goed. "Mensen weten niet wat hier allemaal gebeurd is. Twente was als club helemaal op zichzelf komen te staan. Ver verwijderd van waar de mensen hier voor staan. Je moet juist alle partijen erbij betrekken, dan veranker je zo'n club in de regio."

"Daar is een echt Twents woord voor: noaberschap. Ik ben ook geen Tukker, kwam hier in 1990, maar dat is één van de dingen die ik hier heb geleerd. We zijn 'noabers' van elkaar. We helpen elkaar om de club overeind te krijgen. Op wat voor manier dan ook. Daar is de regio mee doordrenkt. Daarom woon ik hier ook zo graag. Uniek."

Enes Unal, huurling van Manchester City, ontpopt zich met 10 goals tot revalatie de eerste seizoenshelft ANP Pro Shots

Twente wacht op groen licht gemeente

Hoe positief Van Halst ook mag zijn, FC Twente is er nog niet. Nog lang niet. De torenhoge schuldenlast hangt als een molensteen om de nek van de club. Alleen een garantstelling van 32 miljoen euro van de gemeente kan verlichting brengen. Daarmee kan Twente gunstiger financiële afspraken maken met schuldeisers en een gezondere financiële huishouding voeren.

De zogenoemde herfinanciering is voor Twente een must. "Die garantstelling is cruciaal voor het voortbestaan van FC Twente. Anders gaan we het niet redden", aldus Van Halst. Twente hoopt daarom binnenkort goed nieuws te krijgen. "We hebben de hele club opengelegd en vragen gemeente en bedrijfsleven om mee te kijken of we het goed doen. Zo moeten we het vertrouwen terugwinnen."

Pas als we gaan zeuren over koffiekopjes die niet recht staan, zijn we op de goede weg.

Jan van Halst

Sinds 1 januari staat Van Halst er als directeur niet meer 'alleen' voor. Er is versterking bijgekomen in de persoon van Erik Velderman, als financieel en operationeel directeur. "Daar had ik veel behoefte aan. Ik was als enige statutair verantwoordelijk, dat is niet gezond voor een club. Nu heb ik iemand om mee te sparren."

En als er in de top van het bedrijf een stabiele basis is, kan er van boven naar beneden gewerkt worden, is de filosofie van Van Halst. "Stapje voor stapje de lat steeds hoger leggen. Tot je op detailniveau terechtkomt. Dat we gaan balen dat de koffiekopjes hier niet allemaal recht staan. Pas als we daar over gaan zeuren, zijn we op de goede weg."

STER reclame