Flat naast drukke weg
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers zien verband tussen dementie en wonen bij drukke weg

Mensen die aan drukke wegen wonen, lijken een grotere kans te hebben op dementie, blijkt uit onderzoek onder meer dan 2 miljoen Canadezen. Tien procent van de onderzochte dementiegevallen valt toe te schrijven aan de weg waaraan de mensen wonen, denken de onderzoekers.

"De resultaten verrassen me niet", vertelt Arfan Ikram, neuro-epidemioloog van het Erasmus MC. "Er waren al kleinere onderzoeken die deze resultaten ook lieten zien. Dit is wel het eerste grootschalige onderzoek dat de resultaten bevestigt."

De eerdere resultaten waren de aanleiding voor de onderzoekers om de studie zo grootschalig uit te voeren. Uit die eerdere kleine onderzoeken bleek ook al dat het wonen bij een drukke weg een verband had met de ziekte van Parkinson en multiple sclerose (MS), maar is bij de nieuwe studie niet aangetoond.

Uit de studie blijkt wel dat mensen die binnen 50 meter van een drukke weg wonen 7 procent meer kans op dementie hebben vergeleken met mensen die meer dan 300 meter weg wonen. Woon je op 50 tot 100 meter afstand van een drukke weg, dan is de kans op dementie 4 procent hoger en bij 100 tot 200 meter is de kans 2 procent groter.

Factoren

Het is nog niet duidelijk waar dit precies aan ligt. Het vermoeden bij deze studie is dat de uitlaatgassen zoals fijnstof zorgen voor schade aan het brein. "Maar het kan ook aan andere factoren liggen, bijvoorbeeld de sociaal-economische status van een persoon. Mensen die bij drukke wegen wonen, hebben vaak een lagere sociaal economische status met een ongezonde leefstijl. Deze factoren kunnen ook effect hebben op de resultaten van het onderzoek."

Nee, je hoeft nu niet opeens te gaan verhuizen.

Neuro-epidemioloog Arfan Ikram

Betekent dit dat iedereen die in Nederland bij een drukke weg woont nu opeens moet gaan verhuizen? "Nee, absoluut niet. Ten eerste is dit pas het eerste grootschalige onderzoek. Er moeten nog meer onderzoeken in andere landen worden uitgevoerd."

"En ten tweede, als die andere onderzoeken deze resultaten ook bevestigen, dan vind ik niet dat iedereen moet gaan verhuizen, maar dat we iets moeten gaan doen aan de schadelijke uitlaatgassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl