ANP

Het aantal woningverkopen neemt dit jaar nog toe, maar zal in 2018 weer afnemen. Dat zeggen economen van ABN Amro in hun nieuwe Woningmarktmonitor.

Dit jaar zullen naar hun verwachting 5 procent meer huizen van eigenaar wisselen dan vorig jaar. In 2016 bedroeg die stijging nog 20 procent. Volgend jaar, in 2018, daalt het aantal verkopen volgens ABN Amro. Ook de prijsstijging zal matigen.

Door de recordverkopen van de afgelopen tijd zijn er minder woningen over voor de verkoop, zegt ABN Amro. Ook wachten mensen langer met het te koop zetten van hun huis, omdat ze denken dat ze het vanwege de verbeterde markt toch wel kwijtraken. 

Het inzakken van de woningmarkt na dit jaar heeft diverse oorzaken. Starters krijgen het lastig om een betaalbaar huis te kopen omdat de huizenprijzen gestegen zijn en de hypotheeknormen strenger. Bovendien worden er vergeleken met de vraag te weinig nieuwe huizen bijgebouwd, wat de prijzen opstuwt.

Rente

Door recente besluiten van de Europese Centrale Bank lijkt de rente hier voorlopig laag te blijven. Maar in de Verenigde Staten is de centrale bank een andere weg ingeslagen. De rentetarieven worden daar verhoogd. 

Daardoor wordt in de rest van de wereld de rente opgestuwd. ABN Amro houdt er rekening mee dat de hypotheekrente in Nederland, na een lange periode van daling, weer zal gaan stijgen.

STER reclame