Saudi's nemen vier Guantánamo Bay-gevangenen op

Aangepast
Een Amerikaanse militair en gevangenen in Guantánamo Bay U.S. Navy / Flickr / CC 2.0 by-nd

De Verenigde Staten zullen het komende etmaal vier gevangenen uit Guantánamo Bay overplaatsen naar Saudi-Arabië. Anonieme Amerikaanse overheidsmedewerkers hebben dat gezegd tegen persbureau Reuters en tv-zender Fox News. 

Welke nationaliteit de vier gedetineerden hebben, is niet bekend. Ze zijn als ongevaarlijk bestempeld.

In april vorig jaar werd ook al een groep Guantánamo-gevangenen overgedragen aan de Saudi's. Het ging toen om negen Jemenieten met familie in Saudi-Arabië. 

Belofte maakt schuld

President Obama probeert in de laatste twee weken van zijn presidentschap de omstreden gevangenis op Cuba zo leeg mogelijk te krijgen. Vlak na zijn aantreden had hij beloofd om het kamp te sluiten, maar dat lukte niet doordat het Congres dwarslag en het onmogelijk maakte om de gevangenen in de VS op te vangen. Andere landen stonden vervolgens niet te trappelen ze op te nemen.

Obama wil nu nog zeker negentien gedetineerden vrijlaten. Daarmee zouden er nog zo'n veertig gevangenen achterblijven. Bij het begin van zijn presidentschap waren dat er 200 meer. 

Aankomend president Trump heeft gezegd dat hij de gevangenis wil openhouden en zal "volstoppen met slechteriken". Dinsdag twitterde hij dat er geen gevangenen meer moeten worden vrijgelaten.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
There should be no further releases from Gitmo. These are extremely dangerous people and should not be allowed back onto the battlefield.
2 jaar geleden

STER Reclame