Archeologie in Cuijk

Het lage waterpeil van de Maas door de kapotte stuw leidt in Cuijk tot een bijzonder zicht op palen uit de Romeinse tijd, meldt Omroep Brabant.   

De eikenhouten palen waren destijds waarschijnlijk onderdeel van een aanlegsteiger. Normaal zijn ze niet te zien in het donkere water, maar nu het waterpeil zo laag is, is dat wel het geval.

Eerder ontdekt

In de jaren 90 zijn al meer van dit soort palen gevonden en weggehaald. Die zijn nu te zien in het museum Ceuclum, de Romeinse naam voor Cuijk. Cuijk lag voor de Romeinen handig op de route langs de Maas van Maastricht naar Nijmegen.

De nu blootgelegde palen zijn al die tijd blijven staan. De gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waren al in gesprek over wat ermee moest gebeuren: conserveren of laten staan. Nu het water gezakt is, hebben ze toevallig de mogelijkheid om ze beter te bekijken. 

Het waterpeil is gezakt door een aanvaring, vorige week donderdag, met een stuw in Grave. Het leidt tot een hoop problemen, onder meer voor de binnenvaartbedrijven en woonbootbewoners

STER reclame