EPA

Sinds deze maand ontvangt voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn zijn pensioen. De man krijgt 3100 euro per dag, meldt het Duitse dagblad Bild. Daarnaast krijgt hij ook de rest van zijn leven een dienstauto.

Winterkorn stapte in september 2015 op als hoogste baas bij het autobedrijf. Vlak daarvoor werd bekend dat Volkswagen met geheime software tests manipuleerde waardoor de auto's veel milieuvriendelijker leken dan ze waren. Wereldwijd rijden er elf miljoen Volkswagens met de sjoemelsoftware.

Winterkorn heeft 35 jaar voor Volkswagen gewerkt en heeft daarom volgens Bild recht op 70 procent van zijn laatst genoten basissalaris. Dat was 1,6 miljoen euro per jaar. Uiteindelijk komt het erop neer dat hij meer dan 93.000 euro per maand ontvangt tijdens zijn pensioen.

Bij zijn definitieve vertrek zou de oud-topman ook nog een bonus van 1,7 miljoen euro hebben gekregen. Dat zou een uitgestelde betaling voor zijn prestaties in 2015 zijn. Afgelopen zomer kreeg hij ook al 4,1 miljoen euro aan variabele beloningen, zegt Bild.

Fabrieksmedewerkers van Volkswagen krijgen tijdens hun pensioen ongeveer 700 euro per maand, boven op het wettelijk geregelde pensioen.

STER reclame