Het werk is nauwkeurig gedocumenteerd voordat de witte verf eroverheen ging
NOS NieuwsAangepast

Groot kunstwerk van Sol LeWitt overgeverfd

Een kunstwerk van Sol LeWitt op de muur van het voormalige gebouw van verzekeraar Aegon in Leeuwarden, is door de nieuwe eigenaar van het pand overgeschilderd. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

De beroemde Amerikaanse kunstenaar LeWitt (1928-2007) ontwierp in 1989 een muurschildering van 35 meter bij 12 meter voor de ontvangsthal van de Leeuwenborg; dat is het pand waar Aegon toen in zat. Het uiteindelijke schilderwerk is door assistenten van LeWitt uitgevoerd.

Wit gesausd

Inmiddels is Aegon verhuisd naar een ander pand in Leeuwarden. De muur is in overleg met de erven van LeWitt wit gesausd. Of de schildering ooit nog op die plek terugkomt, is niet bekend.

Volgens de directeur van het Haags Gemeentemuseum, Benno Tempel, was dit een van de grootste werken van LeWitt in Nederland. "Er zit wel wat ironie in dat de stad die volgend jaar culturele hoofdstad van Europa is zo’n beroemd werk verliest", zegt Tempel in de krant.

Toch gaat het oorspronkelijke idee van de muurschildering van LeWitt niet verloren. Hij heeft de tekeningen en de instructies voor de kleuren en de lijnen ontworpen. Die tekeningen blijven in handen van Aegon en kunnen altijd opnieuw worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl