Vrijwilligers bij de Voedselbank
NOS NieuwsAangepast

Meer mensen kunnen pakket Voedselbank aanvragen

De Voedselbank versoepelt de criteria voor het aanvragen van een voedselpakket. Sinds 1 januari komen er meer mensen voor in aanmerking.

Voortaan kunnen alleenstaanden die niet meer dan 200 euro aan leefgeld per maand te besteden hebben een beroep doen op de Voedselbank. Hiervoor lag de grens op 180 euro. Wie dus 181 euro te besteden had, viel dan buiten de boot. Ook voor andere groepen gaat de grens omhoog.

Onder leefgeld verstaat de Vereniging van Voedselbanken het bedrag dat mensen overhouden van hun inkomen nadat vaste kosten zoals huur, energie en water ervan zijn afgetrokken. Welke kosten en uitgaven in de berekening worden meegenomen, staat uitgelegd op de website.

De verruiming van de eisen is mogelijk doordat de Voedselbank sinds vorig jaar structureel meer voedsel ontvangt van supermarktketens en andere bedrijven die voedsel overhouden.

Nieuwe deals

"Afgelopen jaar hebben we zwaar geïnvesteerd in voedselveiligheid", verklaart woordvoerder Pien de Ruig. "Vrijwel alle voedselbanken zijn nu gecertificeerd." Daardoor waren supermarktketens ook bereid om hun overgebleven producten aan de Voedselbanken te geven. "We hebben veel samenwerkingsovereenkomsten getekend. Alle landelijke supermarktenketens doneren nu."

Dat is terug te zien in de cijfers. In het derde kwartaal van vorig jaar ontving de vereniging ruim 3,7 miljoen voedselverpakkingen. Een jaar eerder was dat nog geen 2,5 miljoen.

Volgens De Ruig is het record overigens niet alleen te danken aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten. Er zaten ook eenmalige grote donaties bij. Een deel was het gevolg van de Russische boycot op Europees voedsel, waardoor bedrijven vooral veel fruit overhielden dat ze niet meer konden verkopen.

Nieuwe criteria voor het aanvragen van een voedselpakket

Aantal personenMaximum totaal aan leefgeld
1 persoon200 euro
2 volwassenen280 euro
1 volwassene en 1 kind280 euro
1 volwassene en 2 kinderen360 euro
2 volwassenen en 2 kinderen440 euro
1 volwassene en 3 kinderen440 euro

In 2015 kregen de voedselbanken minder klanten: 88.000, tegen 94.000 in 2014. Toch blijft de behoefte volgens De Ruig groot. "Meer dan 1 miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. Daar zit nog een groot gat." Nog niet bekend is hoeveel mensen vorig jaar van de voedselbanken gebruikmaakten.

De criteria voor het aanvragen van een voedselpakket hangen niet alleen samen met het inkomen, maar ook met de samenstelling van het huishouden. Per huishouden kan één pakket worden aangevraagd. De grootte van het voedselpakket is afhankelijk van het aantal inwonende gezinsleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl