De wereld was in shock na de dood van poplegende David Bowie.

Lp-verkoop Engeland naar recordhoogte dankzij Bowie

Britse muziekliefhebbers hebben vorig jaar maar liefst 3,2 miljoen vinylplaten gekocht; het hoogste aantal in 25 jaar. De omzet van de ouderwetse langspeelplaat was meer dan 50 procent hoger dan in 2015.

De groei is voor een groot deel te danken aan David Bowie, die vijf albums in de top 30 had, en met Blackstar de nummer 1-positie bezet. Dit blijkt uit cijfers van de Britse brancheorganisatie BPI, in ons land gepubliceerd door de website Entertainment Business.

In de vinyl-top 10 van 2016 staat ook een andere vorig jaar overleden artiest: Prince met Purple Rain. Verder bevat de top 10 klassiekers als Back to Black van Amy Winehouse, Rumours van Fleetwood Mac, Legend van Bob Marley en het iconische Beatles-album Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Daling cd-verkoop

Tegenover de stijging van vinyl staat een daling van de cd-verkopen. Die omzet zakte met 11,7 procent. Toch zijn de ouderwetse lp en de cd goed voor 41 procent van de totale muziekverkoop. Ook het aantal downloads daalde, met bijna 30 procent.

Nederlandse cijfers zijn nog niet bekend. "Misschien kunnen we er eind volgende week iets over zeggen", zegt een woordvoerder van de NVPI, de branchevereniging van de entertainment-industrie.

Maar Willem de Vries, mede-eigenaar van Plato in Utrecht, ziet ook in Nederland een stijgende lijn voor vinyl. Alleen al van Blackstar van David Bowie verkocht hij honderden exemplaren. Ook Leonard Cohen eindigde met zijn laatste plaat You want it darker in de Plato top-10 van 2016. "Ook van die schijf heb ik er honderden verkocht."

Jongeren

Het valt hem op dat het niet alleen de 'oude knakkers' zijn die de lp's weer kopen, hij ziet ook jongeren van 16, 17 jaar in de winkel. "Die krijgen het met de paplepel ingegoten van hun ouders. Dat is toch een mooie ontwikkeling, al zal de lp-markt nooit meer zo gigantisch worden als in de jaren 80."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl