NOS NieuwsAangepast

Meer bekend over Istanbul-verdachte, maar ieder spoor ontbreekt

Wie is de dader van de aanslag in Istanbul?

In Istanbul is de jacht op de dader van de aanslag in nachtclub Reina in volle gang. Inmiddels zitten er zestien verdachten vast, maar de vermoedelijke schutter loopt nog vrij rond.

Gisteren gaf de Turkse politie een selfie-video van de verdachte vrij. Daarin is te zien hoe de man rondloopt in de buurt van het Taksimplein. Of die beelden voor of na de aanslag zijn gemaakt, is niet duidelijk. Ook verstuurde de politie een korrelige foto van de hoofdverdachte.

De dader van de aanslag op de Reina-nachtclub

Afgelopen nacht deden agenten invallen in Istanbul. Daarbij werden acht mensen opgepakt, onder wie mogelijk de echtgenote van de vermoedelijke dader. Op het vliegveld van de Turkse stad werden vandaag twee buitenlanders met onbekende nationaliteit opgepakt.

Kirgiziër ontkent

De identiteit van de schutter, die voor IS in Syrië zou hebben gevochten, is nog steeds niet bekend. Volgens onbevestigde berichten is hij afkomstig uit Kirgizië en zou hij, om niet op te vallen, in november met zijn gezin via Syrië naar Turkije zijn gereisd.

Op sociale media circuleerden vandaag berichten dat een 28-jarige inwoner van Kirgizië de dader is. De politie sprak tegen dat de man, die met paspoortgegevens op internet staat afgebeeld, de gezochte is. De man zelf, Iakhe Mashrapov, ontkende ook dat hij iets met de aanslag te maken heeft.

Volgens Turkse media is de dader van de aanslag een professionele, geoefende schutter. Een deskundige op het gebied van terrorismebestrijding zei dat de terrorist waarschijnlijk eerder op mensen heeft geschoten. Volgens hem is de schutter een koelbloedige moordenaar.

Herladen

De aanslagpleger zou bij de door IS opgeëiste aanslag, waarbij 39 doden vielen, explosieven hebben gegooid om bezoekers van de nachtclub te desoriënteren en om zijn wapen te kunnen herladen. Voordat hij de club binnenging, doodde hij een bewaker en een politieagent.

De Turkse autoriteiten beschikken over vingerafdrukken van de man. Turkije heeft al eerder gezegd dat de dader bijna geïdentificeerd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl